21
września 2014 r. w Łapanowie już po raz czwarty zorganizowany zostanie "Festiwal
Rosołu", który przybrał formę konkursu w czterech kategoriach: amatorzy,
profesjonaliści, szkoły gastronomiczne i goście.
Tegoroczny festiwal, podobnie jak ubiegłoroczne (w 2013 roku był w
Żegocinie), ma na celu: kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy na temat
rosołu - jako polskiej potrawy tradycyjnej. Inicjatywa organizowania Festiwalu Rosołu
wiąże się z powstaniem pierwszej na ziemiach polskich książki kucharskiej
"Compendium Ferculorum - Albo Zebranie Potraw" napisanej przez Stanisława
Czernieckiego w 1682 roku na Zamku w Wiśniczu, w której pierwsza pozycję zajmuje
rosół polski.
Jury konkursowemu o miano najsmakowitszego rosołu będzie
przewodniczył znany z telewizyjnego serialu pt. "Złotopolscy" Grzegorz
Komendarek (jest kucharzem i członkiem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i
Cukierni) wraz z kucharzami ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników.
Tegoroczna edycja festiwalu odbędzie się na łapanowskim Rynku, początek o
godzinie 13.00. Szczegóły na plakacie poniżej. |