Trzecia edycja dużej imprezy promocyjnej organizowanej przez Lokalną
Grupę Działania "Dolina Raby" pod nazwą "Festiwal Rosołu"
zorganizowana została 15 września 2013 r. w Żegocinie. Pierwsza odbyła się na zamku w
Nowym Wiśniczu, druga w parku w Tomaszkowicach, w gminie Biskupice. Ponieważ w tej
ostatniej najlepszy rosół przygotowała grupa pań ze Stowarzyszenia Rozwoju i
Wspierania Przedsiębiorczości w Żegocinie, dlatego postanowiono trzecia edycję
"Festiwalu Rosołu" zorganizować właśnie w Żegocinie.
Impreza, odbyta przy pięknej pogodzie, składała się z trzech
części: konkursowej, degustacyjnej i artystycznej. Komisji konkursowej, oceniającej
rosoły był dr Grzegorz Russak. Druga komisja oceniała pozostałe konkursowe potrawy:
pierogi z mięsem, potrawę z ziemniaka, ciasto z jabłkami i żurek.
Od samego południa w centrum Żegociny, na Placu GS-u, w kilkunastu
rozłożonych namiotach urządzali się panie i mniej liczni panowie. Przygotowywano
stoiska, podgrzewano rosół, mocowano napisy, rozkładano przysmaki. Do rywalizacji
przygotowywało się 7 hrup amatorów: Świetlica Środowiskowa "Nasze
Światełko" w Jawczycach - Gmina Biskupice; Koło Gospodyń Wiejskich Krakuszowice -
Gmina Gdów, Koło Gospodyń Wiejskich Sobolów - Gmina Łapanów, Koło Gospodyń
Wiejskich "Przyjazny Ujazd" - Gmina Trzciana, Koło Gospodyń Wiejskich Gminy
Żegocina - Gmina Żegocina, Stowarzyszenie Kół Gospodyń Wiejskich Gminy Tymbark - LGD
"Przyjazna Ziemia Limanowska", Koło Gospodyń Wiejskich Łukowica - LGD
"Przyjazna Ziemia Limanowska"; 5 ekip profesjonalistów: Firma
"Smakosz" - Gmina Biskupice, Restauracja "Chata Gieda" - Gmina Gdów,
Firma cateringowa "Caffeton" - Gmina Łapanów, Firma "MAGI" s.c.
Maria Zdebska, Agnieszka Gomułka - Gmina Trzciana, F.H.U. "Gra-Zo" Zofia
Grabska - Gmina Żegocina oraz goście zaproszeni przez LGD"Dolina Raby" -
reprezentacja Lokalnej Grupy Działania "Blisko Krakowa".
O godzinie 13 na plac weszła Komisja Konkursowa, a na scenę prowadząca
imprezę w roli spikerki Małgorzata Kaleta, która na estradę zaprosiła
Przewodniczącego Komisji Konkursowej Grzegorza Russaka, Prezesa Zarządu LGD "Dolina
Raby" Krzysztofa Kwaterę oraz Wójta Gminy Żegocina - Jerzego Błoniarza.
Rozpoczęła się część wstępna imprezy, nastąpiły powitania, a chwilę potem Prezes
Zarządu LGD "Dolina Raby" Krzysztof Kwatera odczytał decyzję Ministerstwa
Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 26 sierpnia 2013 roku o wpisaniu
rosołu polskiego na Listę Produktów Tradycyjnych i wręczył kopie tej decyzji osobom
najbardziej zasłużonym dla tego przedsięwzięcia tj. Zofii Grabskiej z Łąkty Górnej
i Patrykowi Paszkotowi z Biura LGD "Dolina Raby". Odczytał także list od Zofii
Szalczyk - Podsekretarza Stanu w MRiRW, w którym napisała m. in. takie słowa: "Serdecznie
dziękuję za zaproszenie na III Festiwal Rosołu. Niestety, z powodu pilnych spraw
służbowych, nie mogę uczestniczyć w spotkaniu, dlatego tą drogą pragnę przekazać
słowa poważania dla organizatorów i uczestników uroczystości. Kolejna edycja tego
wyjątkowego Święta świadczy o prestiżu imprezy oraz rosnącym zainteresowaniu
tematyką produktów regionalnych i tradycyjnych. Jestem przekonana, że Festiwal Rosołu
stanowić będzie doskonałą okazję do aktywnego wypoczynku połączonego z dobrą
zabawą, a atrakcje przygotowane dla uczestników imprezy, m. in. konkursy kulinarne,
prezentacje i degustacje będą cieszyły się dużym zainteresowaniem".
Prezes Krzysztof Kwatera ogłosił także wyniki Konkursu im. Stanisława
Czernieckiego na najlepszą książkę o lokalnych i regionalnych kulinariach w 2013 roku,
zorganizowanego Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania "Dolina Raby" pod
patronatem honorowym Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stanisława Kalemby. Celem konkursu
była promocja inicjatyw lokalnych w zakresie oryginalnych publikacji kulinarnych,
szczególnie wskazujących na znaczenie lokalnych i regionalnych potraw w życiu
społeczności lokalnej. Zgłoszono jedenaście publikacji z różnych regionów Polski.
Kapituła konkursu zdecydowała przyznać nagrodę Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Stanisława Kalemby Urzędowi Miejskiemu w Zatorze za publikację pt.: "Tradycje
dobrego smaku" - kulinarne przysmaki z karpia zatorskiego i inne słowiańskie
potrawy. Dyplom i piękny puchar odebrał jeden z autorów tej publikacji Tomasz
Wieliczko.
Chwilę potem, od oceny przygotowanych przez poszczególne grupy stoisk,
rozpoczęła się część konkursowa. Niebawem przystąpiono do oceny potraw. Rosół
oceniała profesjonalna komisja pod przewodnictwem dr Grzegorza Russaka, w której skład
weszli również zawodowi kucharze ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i
Cukierników. Kategorie dodatkowe oceniała pięcioosobowa Komisja składająca się z
przedstawicieli LGD "Dolina Raby", LGD "Przyjazna Ziemia Limanowska",
zawodowych kucharzy i nauczyciela przedmiotów gastronomicznych ZS w Dąbrowicy.
Po zakończeniu części konkursowej rozpoczął się pokaz kulinarny w
wykonaniu Grzegorza Russaka wraz z uczniami Zespołu Szkół z Dąbrowicy. Uczniowie
przygotowywali rosół z płowej zwierzyny, lepili pierogi, natomiast Grzegorz Russak -
wybitny znawca staropolskiej i myśliwskiej kuchni, kucharz, gawędziarz, autor książek
kulinarnych, prowadzący program telewizyjny "Smaki polskie" - opowiadał
różne ciekawostki związane z kuchnia polską i radził jak gotować rosół. Kiedy już
rosół i pierożki były ugotowane rozpoczęto częstowanie nimi publiczności. Od razu
ustawiła się długa kolejka, każdy bowiem chciał spróbować rosołu ugotowanego przez
Mistrza Kuchni. Czas oczekiwania na podliczenie punktów, wypisanie dyplomów i
ogłoszenie wyników wypełniła Grupa Odtwórstwa Historycznego "Per Saecula" z
Nowego Wiśnicza, która zaprezentowała publiczności kilka tańców z dawnych epok. |
Kilka minut po godzinie 16 na scenę wniesiono upominki i nagrody, a
Krzysztof Kwatera, dr Grzegorz Rusak i Wójt Żegociny Jerzy Błoniarz rozpoczęli
odczytywanie wyników poszczególnych konkursów. Wcześniej jednak redaktor portalu www.potrawyregionalne.pl
Leszek Horwath ogłosił werdykt o przyznaniu wyróżnienia "Anioł Potraw
Regionalnych" za anielski smak zaprezentowanego rosołu "Chacie Gieda",
która - jak powiedział Leszek - o "anielski włos" wyprzedziła pyszny rosół
z wiejskiej kury i wołowiny, podany przez Koło Gospodyń Wiejskich "Przyjazny
Ujazd".
Emocje sięgały zenitu, a po każdym werdykcie nagrodzona grupa
wydawała okrzyk radości i udawała się na scenę po odbiór dyplomów i upominków oraz
nagród w postaci bonów zakupowych. Najwięcej powodów do radości miały grupy z KGW w
Sobolowie - zwycięzca konkursu na najlepszy rosół w kategorii amatorskiej, z
Restauracji "Chata Gieda" - w grupie profesjonalistów oraz panie z Kół
Gospodyń Wiejskich w Żegocinie i Ujeździe, które wygrały po dwa z konkursów
dodatkowych.
Po końcowych słowach podziękowań dla uczniów z Dąbrowicy,
podziękowaniach dla dr Russaka i Wójta Jerzego Błoniarza podkreślonych przekazaniem
upominków, impreza przeszła płynnie w "IV. Święto Chleba Gminy Żegocina. |