21 września 2014 r. w Łapanowie już po raz czwarty zorganizowany
został przez Lokalną Grupę Działania "Dolina Raby" "Festiwal
Rosołu", który miał podobną, ale nie taką samą jak w poprzedniej edycji formę.
Rywalizowano bowiem w tylko w jednej konkurencji - rosołu polskiego. Pozostawiono
natomiast cztery kategorie konkursowe: amatorzy, profesjonaliści, szkoły gastronomiczne
i goście.
Po raz pierwszy "Festiwal Rosołu" odbył się w dużym
namiocie i ten wybór okazał się trafny, ponieważ przez sporą część imprezy lało
jak z cebra. Po raz pierwszy impreza miała charakter międzynarodowy. Uczestniczyła w
niej w roli obserwatorów grupa młodzieży niemieckiej z Frankfurtu nad Menem, a w roli
prezenterów kuchni narodowej - dwuosobowa delegacja ze świętującej właśnie 50,.
rocznicę odzyskania niepodległości Malty. Tworzyła ją kucharka oraz znana blogerka
zajmującą się tematyką kuchenną - Lea Hogg. To dzięki nim publiczność mogła
popróbować chleba maltańskiego oraz zupy wdowiej i rosołu, znacznie się jednak
różniącego od naszego.
Rosołem, ugotowanym według przepisu z książki kucharskiej
"Compendium Ferculorum - Albo Zebranie Potraw" napisanej przez Stanisława
Czernieckiego w 1682 roku na Zamku w Wiśniczu, częstowali natomiast kucharze ze
Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników. Przed sceną zaprezentowali się
młodzi karatecy w Niepołomic, a na scenie śpiewająca piosenki "Skaldów"
grupa wokalna "Cud i Przyjaciele" i grający nie tylko muzykę poważną
"Titanium String Quartet".
Tegorocznemu 9 - osobowemu jury konkursowemu przewodniczył znany z
telewizyjnego serialu pt. "Złotopolscy" Grzegorz Komendarek (kucharz, członek
Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni). Pozostali członkowie komisji
to: przedstawiciel restauracji "Chata Gieda" -zwycięzca III Festiwalu Rosołu w
kategorii profesjonaliści, Krystyna Batko - członek Zarządu LGD "Dolina
Raby", Jan Kulig - Wójt Gminy Łapanów oraz kucharze ze Stowarzyszenia
Małopolskich Kucharzy i Cukierników.
Po powitaniu gości, wśród których był także Wójt Gminy Żegocina Jerzy
Błoniarz, przez Wójta Gminy Łapanów Jana Kuliga oraz Prezesa Zarządu Stowarzyszenia
LGD "Dolina Raby" Krzysztofa Kwaterę, komisja konkursowa rozpoczęła pracę.
Komisja oglądała najpierw każde ze stoisk, a potem smakowała rosoły podawane przez
poszczególne 3-osobowe zespoły. W międzyczasie konferansjerka prosiła na estradę
różne osoby, które opowiadały o swoich firmach i działaniach. Wypowiedziała się m.
in. Anna Cudejko - mówiła o działalności Żegocińskiego Klubu Seniora, Józef Kępa -
przedstawił działalność i ofertę swojej firmy cukierniczej.
Prezes Krzysztof Kwatera wręczył Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju
Wsi, przyznany za najlepszą publikację o lokalnych i regionalnych kulinariach w 2014
roku. Wyróżnienie to zostało przyznane dla wydawców książki pt. "Polsko -
Słowackie Smaki" - Stowarzyszenie LGD "Podbabiogórze", Pogórzańskie
Stowarzyszenie Rozwoju i MAS Babia Hora.
Wręczono także tegoroczne certyfikaty, potwierdzające nadanie Znaku
Jakości LGD "Dolina Raby" - Kogutka. Wśród wyróżnionych znalazły się dwa
podmioty z gminy Żegocina: prowadzona przez Stowarzyszenie Przyjaciół Ziemi
Żegocińskiej im. Czesława Blajdy - Izba Regionalna i Galeria Wiejska oraz Firma
Cukiernicza Józefa Kępy z Żegociny.
Po bloku występów artystycznych na estradę weszli członkowie
komisji konkursowej i rozpoczęła się ceremonia ogłaszania wyników konkursu na
najsmakowitszy rosół polski. Nagrody pieniężne przyznano dla 3 najlepszych zespołów
w każdej kategorii, dla wszystkich dyplomy i zestawy upominków. Wręczali je: Krzysztof
Kwatera oraz Wójt Łapanowa - Jan Kulig. Swoją nagrodę - "Anioła Potraw
Regionalnych" za anielski smak rosołu wręczył paniom z Koła Gospodyń Wiejskich
"Przyjazny Ujazd". Wykaz uczestników i laureatów - poniżej.
Podziękowaniami dla sponsorów, wszystkich
organizatorów oraz zaproszeniem na V. Festiwal Rosołu, który odbędzie się w gminie
Gdów, Krzysztof Kwatera zakończył udaną imprezę. Żegocińska ekipa nie wywalczyła
tym razem laurów, ale zaprezentowała się bardzo korzystnie nie tylko w konkursie na
najsmakowitszy rosół, ale także na stoiskach promocyjnych. |
W kategorii AMATORZY:
I miejsce - KGW "Przyjazny Ujazd" (Gmina Trzciana) - 299 pkt.
II miejsce - Żeńska Drużyna Strażacka OSP Łazany (Gmina Biskupice) - 265 pkt.
III miejsce - KGW Tarnawa - 264 pkt.
Pozostałe drużyny biorące udział w tej kategorii to: Koło Gospodyń Wiejskich w
Cichawie (Gmina Gdów), Koło Gospodyń Łąkta Górna (Gmina Żegocina) i KGW Olchawa
(Gmina Nowy Wiśnicz)
W kategorii
PROFESJONALIŚCI:
I miejsce - Zespół Kucharek z Publicznej Szkoły Podstawowej w Łapanowie -300
pkt.
II miejsce - Firma "MAGI" - Pierożki Babci Władzi - 289 pkt.
III miejsce - Restauracja "Oriza" (Gmina Gdów) - 288 pkt.
Pozostałe drużyny biorące udział w tej kategorii: Restauracja "Ranczo Furia"
(Gmina Biskupice", Restauracja "Trzciana" (Gmina Trzciana) i Restauracja
"Hetmańska" (Gmina Nowy Wiśnicz)
W kategorii SZKOŁY
GASTRONOMICZNE:
I miejsce - Zespół Szkól im. Wincentego Witosa w Suchej Beskidzkiej - 300 pkt
II miejsce - Zespół Szkół im. prof. Zdzisława Włodka w Dąbrowicy (Gmina Łapanów)
- 258 pkt
III miejsce - Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Odona Bujwida nr 2 w Krakowie -
239 pkt
W podanej kategorii uczestniczył również drużyna z Zespołu Szkół
Ogólnokształcących i Zawodowych im. ks. prof. Józefa Tischnera w Limanowej.
W kategorii GOŚCIE:
I miejsce - Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania "Przyjazna Ziemia
Limanowska"
Wyróżnienie - Stowarzyszenie "Dla Włosani" - Gmina Mogilany.
Pozostałe drużyny biorące udział w tej kategorii to: Stowarzyszenie Małopolskich
Blogerów Kulinarnych i Stowarzyszenie "Gościniec 4 Żywiołów". |