Konkurs "Warzywa i owoce są
na 5!" przez firmę Tymbark oraz Instytut Żywności i Żywienia został
rozstrzygnięty! Olbrzymi sukces odnieśli w nim uczniowie PSP w Bytomsku, którzy w
gronie 600 szkół uczestniczących w konkursie zdobyli I miejsce. Szkoła otrzyma 5 tys.
zł na zakup pomocy, a uczniowie upominki i tygodniowy zapas soków.
Konkurs "Warzywa i owoce są na 5 !, organizowany dla dzieci
ze szkół podstawowych województw: małopolskiego, warmińsko - mazurskiego i
mazowieckiego. Dyrektorka szkoły - pani Barbara Janicka - Mikus, która uzgodniła już z
organizatorami konkursu, że uroczystość wręczenia nagród nastąpi we wrześniu 2008
roku, poinformowała, że podstawowe cele tego konkursu to: popularyzacja częstszego
spożywania warzyw, owoców oraz soków owocowych i warzywnych przez dzieci w wieku
szkolnym; wzrost świadomości wśród dzieci odnośnie zdrowych zalet codziennego
jedzenia warzyw i owoców pięć razy dziennie, jak również zachęcenie dzieci, ich
rodziców oraz nauczycieli do propagowania idei programu "5 x dziennie warzywa i
owoce" w szkole i w domu.
Pierwsze miejsce i cenna nagroda - to zasługa nie tylko
uczniów, ale i nauczycieli tej szkoły oraz rodziców, którzy aktywnie włączyli się w
realizację wielu zadań konkursowych. Uczniowie przez kilka tygodni poznawali wartości
odżywcze owoców i warzyw, prowadzili "Dzienniczki codziennego spożywania owoców i
warzyw", zbierali przepisy na ciekawe sałatki owoce i warzywne, wykonywali plakaty i
reklamy propagujące spożywanie owoców i warzyw, uczyli się piosenek o owocach i
warzywach, propagowali hasło "Jedz owoce i warzywa przynajmniej 5 razy
dziennie", zwrócili uwagę rodzicom na najczęstsze błędy żywieniowe i wskazali
zalecenia do właściwego odżywania się poprzez rozdanie ulotek. W szkole odbył się
festiwal sałatek. Zorganizowano konkurs na najciekawszy strój przedstawiający owoc lub
warzywo i wykonano inscenizacje związane z owocami i warzywami. - Uczniowie z wielkim
entuzjazmem podeszli do realizacji poszczególnych zadań. Wykazali się wielką
pomysłowością. Jednak najważniejszym efektem zrealizowanego projektu jest wyrobienie
nawyku spożywania owoców i warzyw przynajmniej 5 razy dziennie - mówi dyrektorka
szkoły pani Barbara Janicka - Mikus. |