Każdy zdaje sobie sprawę, że zdrowie jest w życiu
najważniejsze. Człowiek zdrowy - to osoba czująca się dobrze, mająca ochotę na
wykonywanie pracy, będąca w dobrym humorze. Każdy kto znajduje się w takim stanie
żyje w równowadze.
Dnia 16 maja 2008 r. w Publicznej Szkole Podstawowej im. Świętego
Mikołaja w Bytomsku odbyło się podsumowanie projektu związanego z udziałem w
konkursie pod hasłem "Warzywa i owoce są na 5 - zaowocuj pomysłem". Konkurs
został ogłoszony przez firmę Tymbark, produkującą soki owoce i warzywne oraz Instytut
Żywności i Żywienia.
Cele konkursu to: popularyzacja częstszego spożywania warzyw, owoców oraz soków
owocowych i warzywnych przez dzieci w wieku szkolnym; wzrost świadomości wśród dzieci
odnośnie zdrowych zalet codziennego jedzenia warzyw i owoców pięć razy dziennie;
zachęcenie dzieci, ich rodziców oraz nauczycieli do propagowania idei programu "5 x
dziennie warzywa i owoce" w szkole i w domu; uczenie dzieci kreatywnego myślenia,
samodzielności i podejmowania inicjatyw. |
W ramach projektu uczniowie przez kilka
tygodni realizowali następujące zadania:
- Poznawali wartości odżywcze owoców i warzyw na podstawie ankiet, kart pracy i testów
sprawdzających.
- Prowadzili "Dzienniczki codziennego spożywania owoców i warzyw"
- Zbierali przepisy na ciekawe sałatki owoce i warzywne
- Wykonywali plakaty i reklamy propagujące spożywanie owoców i warzyw.
- Uczyli się piosenek o owocach i warzywach.
- Rozwiązywali zagadki, rebusy, krzyżówki, recytowali wiersze o owocach i warzywach.
- Przeprowadzili szkolną akcje codziennego picia soków podczas przerwy śniadaniowej.
- Wykonali "Witaminka" z zebranych po sokach opakowań.
- Uzupełniali sylwetami owoców i warzyw piramidę zdrowego żywienia.
- Zorganizowali ekspozycje prac plastycznych na terenie szkoły.
- Propagowali hasło "Jedz owoce i warzywa przynajmniej 5 razy dziennie"
- Zwrócili uwagę rodzicom na najczęstsze błędy żywieniowe i wskazali zalecenia do
właściwego odżywania się poprzez rozdanie ulotek.
- Odbył się festiwal sałatek w stołówce szkolnej.
- Zorganizowano konkurs na najciekawszy strój przedstawiający owoc lub warzywo.
- Wykonano inscenizacje związane z owocami i
warzywami. |
Kadra pedagogiczna PSP w Bytomsku zwraca się z apelem do
wszystkich rodziców z terenu gminy Żegocina, aby zastosowali się do następujących
zaleceń w żywieniu swoich dzieci.
ZALECENIA ŻYWIENIOWE DLA DZIECI I
MŁODZIEŻY
1. Należy spożywać 5 urozmaiconych posiłków dziennie z wykorzystaniem produktów
każdej z podstawowych grup żywności (owoce i warzywa, produkty zbożowe i
pełnoziarniste; mleko i przetwory mleczne; mięso, drób, wędliny, ryby; jaja; tłuszcze
roślinne), zachowując równomierne przerwy między posiłkami.
2. Owoce i warzywa oraz soki są źródłem wielu witamin i składników mineralnych i
dlatego powinny być stałym elementem codziennej diety w ilościach 4-5 porcji dziennie.
3. Należy zwiększyć spożycie mleka i przetworów mlecznych do 2-3 porcji dziennie,
zapewni to prawidłowy rozwój i osiągnięcie jak najwyższej szczytowej masy kostnej, co
zapobiegnie w przyszłości osteoporozie.
4. Wskazane jest ograniczenie spożycia tłuszczu w codziennym jadłospisie, a zwłaszcza
tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, które są źródłem nasyconych kwasów
tłuszczowych i cholesterolu.
5. Zamiast gazowanych i słodzonych napojów należy wybierać soki i wody mineralne.
6. Na przekąski między posiłkami świetnie nadają się warzywa, owoce, jogurty, serki,
soki owocowe i napoje mleczne, płatki śniadaniowe, orzechy (bez soli).
7. Należy zapoznawać się ze składem posiłków podawanych w szkole, aby w domu
uzupełnić realizację dziennej racji pokarmowej zalecanej dla dzieci.
8. Należy być aktywnym fizycznie, zapewni to prawidłową sylwetkę, rozwój organizmu i
jest ważnym elementem promocji dobrego stanu zdrowia w późniejszych latach życia. |