OWOCE I WARZYWA SĄ NA 5

    Uczniowie PSP w Bytomsku podczas realizacji konkursowego projektu.

      Uczniowie PSP w Bytomsku podczas realizacji konkursowego projektu.

Uczniowie PSP w Bytomsku podczas realizacji jednego z zadań konkursowego projektu.

   Każdy zdaje sobie sprawę, że zdrowie jest w życiu najważniejsze. Człowiek zdrowy - to osoba czująca się dobrze, mająca ochotę na wykonywanie pracy, będąca w dobrym humorze. Każdy kto znajduje się w takim stanie żyje w równowadze.
    Dnia 16 maja 2008 r. w Publicznej Szkole Podstawowej im. Świętego Mikołaja w Bytomsku odbyło się podsumowanie projektu związanego z udziałem w konkursie pod hasłem "Warzywa i owoce są na 5 - zaowocuj pomysłem". Konkurs został ogłoszony przez firmę Tymbark, produkującą soki owoce i warzywne oraz Instytut Żywności i Żywienia.
Cele konkursu to: popularyzacja częstszego spożywania warzyw, owoców oraz soków owocowych i warzywnych przez dzieci w wieku szkolnym; wzrost świadomości wśród dzieci odnośnie zdrowych zalet codziennego jedzenia warzyw i owoców pięć razy dziennie; zachęcenie dzieci, ich rodziców oraz nauczycieli do propagowania idei programu "5 x dziennie warzywa i owoce" w szkole i w domu; uczenie dzieci kreatywnego myślenia, samodzielności i podejmowania inicjatyw.

    W ramach projektu uczniowie przez kilka tygodni realizowali następujące zadania:
- Poznawali wartości odżywcze owoców i warzyw na podstawie ankiet, kart pracy i testów sprawdzających.
- Prowadzili "Dzienniczki codziennego spożywania owoców i warzyw"
- Zbierali przepisy na ciekawe sałatki owoce i warzywne
- Wykonywali plakaty i reklamy propagujące spożywanie owoców i warzyw.
- Uczyli się piosenek o owocach i warzywach.
- Rozwiązywali zagadki, rebusy, krzyżówki, recytowali wiersze o owocach i warzywach.
- Przeprowadzili szkolną akcje codziennego picia soków podczas przerwy śniadaniowej.
- Wykonali "Witaminka" z zebranych po sokach opakowań.
- Uzupełniali sylwetami owoców i warzyw piramidę zdrowego żywienia.
- Zorganizowali ekspozycje prac plastycznych na terenie szkoły.
- Propagowali hasło "Jedz owoce i warzywa przynajmniej 5 razy dziennie"
- Zwrócili uwagę rodzicom na najczęstsze błędy żywieniowe i wskazali zalecenia do właściwego odżywania się poprzez rozdanie ulotek.
- Odbył się festiwal sałatek w stołówce szkolnej.
- Zorganizowano konkurs na najciekawszy strój przedstawiający owoc lub warzywo.
- Wykonano inscenizacje związane z owocami i warzywami.      

    

    Cały projekt opracowany w wersji multimedialnej wraz z pracami konkursowymi został przesłany organizatorom konkursu. Jego rozstrzygnięcie onastąpi 13 czerwca 2008 roku. - Uczniowie z wielkim entuzjazmem podeszli do realizacji poszczególnych zadań. Wykazali się wielką pomysłowością. Jednak najważniejszym efektem zrealizowanego projektu jest wyrobienie nawyku spożywania owoców i warzyw przynajmniej 5 razy dziennie - mówi dyrektorka szkoły pani Barbara Janicka - Mikus.

  APEL DO RODZICÓW !!  
Apel do rodziców. Apel do rodziców.

   

    Kadra pedagogiczna PSP w Bytomsku zwraca się z apelem do wszystkich rodziców z terenu gminy Żegocina, aby zastosowali się do następujących zaleceń w żywieniu swoich dzieci.

ZALECENIA ŻYWIENIOWE DLA DZIECI I MŁODZIEŻY

1. Należy spożywać 5 urozmaiconych posiłków dziennie z wykorzystaniem produktów każdej z podstawowych grup żywności (owoce i warzywa, produkty zbożowe i pełnoziarniste; mleko i przetwory mleczne; mięso, drób, wędliny, ryby; jaja; tłuszcze roślinne), zachowując równomierne przerwy między posiłkami.
2. Owoce i warzywa oraz soki są źródłem wielu witamin i składników mineralnych i dlatego powinny być stałym elementem codziennej diety w ilościach 4-5 porcji dziennie.
3. Należy zwiększyć spożycie mleka i przetworów mlecznych do 2-3 porcji dziennie, zapewni to prawidłowy rozwój i osiągnięcie jak najwyższej szczytowej masy kostnej, co zapobiegnie w przyszłości osteoporozie.
4. Wskazane jest ograniczenie spożycia tłuszczu w codziennym jadłospisie, a zwłaszcza tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, które są źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu.
5. Zamiast gazowanych i słodzonych napojów należy wybierać soki i wody mineralne.
6. Na przekąski między posiłkami świetnie nadają się warzywa, owoce, jogurty, serki, soki owocowe i napoje mleczne, płatki śniadaniowe, orzechy (bez soli).
7. Należy zapoznawać się ze składem posiłków podawanych w szkole, aby w domu uzupełnić realizację dziennej racji pokarmowej zalecanej dla dzieci.
8. Należy być aktywnym fizycznie, zapewni to prawidłową sylwetkę, rozwój organizmu i jest ważnym elementem promocji dobrego stanu zdrowia w późniejszych latach życia.

[wstecz]                                                                                                                          [pspbytomsko]