HODOWLA STRUSI

KRYSTYNA I JÓZEF KOWALCZYK -  ŁĄKTA GÓRNA 54      32-731 Żegocina

Tel. 014 6131715

  •     Struś to największy z ptaków. Osiąga 2,70 m wzrostu i 160 kg wagi. Ptak ten posiada mocne nogi zakończone dwoma palcami, większy zakończony jest pazurem dł. 7 cm. Upierzenie samców dorosłych jest kruczo czarne z białymi piórami skrzydeł i ogona. Samice są koloru brązowo-szarego z jaśniejszymi końcami piór. Strusie nie mają zdolności lotu ze względu na brak grzebienia na mostku, słabe umięśnienie piersiowe oraz uwstecznione skrzydła. Hodowla strusi afrykańskich należy do najmłodszych i najszybciej rozwijających się gałęzi hodowli zwierząt w Polsce. Pierwsza ferma powstała w 1993 r., a w 2000 r. było ich już ponad 150.  Hodowla strusi rozwija się dynamicznie także w innych krajach Europy oraz na innych kontynentach.

 

  • Mięso strusia wyróżnia się wysokimi walorami smakowymi i ma wysoką wartość odżywczą, jest nisko kaloryczne o bardzo niskiej zawartości cholesterolu. Jest więc mięsem niezwykle cennym z punktu widzenia dietetyki.
  • Skóra strusia jest cennym produktem do wytwarzania luksusowej galanterii.
  • Pióra są bardzo cennym produktem, poszukiwanym przez teatry, rewie i kwiaciarnie.
  • Jaja są cennym materiałem produkcyjnym, wykorzystuje się je także w piekarnictwie i do codziennej konsumpcji (jajo strusia jest około 25 razy większe od jaja kurzego).
  • Tłuszcz strusi używany jest do produkcji wysokiej klasy kosmetyków.
    Gospodarstwo istniejeod trzech lat. Obecnie prowadzi hodowlę trzech strusi. Poszukuje przede wszystkim odbiorców strusich jaj z terenu powiatu bocheńskiego i województwa małopolskiego.

[wstecz]