|
|
HODOWLA STRUSI |
KRYSTYNA I JÓZEF KOWALCZYK - ŁĄKTA GÓRNA 54
32-731 Żegocina |
Tel. 014 6131715 |
|
|
Struś to
największy z ptaków. Osiąga 2,70 m wzrostu i 160 kg wagi. Ptak ten posiada mocne nogi
zakończone dwoma palcami, większy zakończony jest pazurem dł. 7 cm. Upierzenie samców
dorosłych jest kruczo czarne z białymi piórami skrzydeł i ogona. Samice są koloru
brązowo-szarego z jaśniejszymi końcami piór. Strusie nie mają zdolności lotu ze
względu na brak grzebienia na mostku, słabe umięśnienie piersiowe oraz uwstecznione
skrzydła. Hodowla strusi afrykańskich należy do najmłodszych i najszybciej
rozwijających się gałęzi hodowli zwierząt w Polsce. Pierwsza ferma powstała w 1993
r., a w 2000 r. było ich już ponad 150. Hodowla strusi rozwija się dynamicznie
także w innych krajach Europy oraz na innych kontynentach.
|
|
|
|
- Mięso strusia wyróżnia się wysokimi walorami
smakowymi i ma wysoką wartość odżywczą, jest nisko kaloryczne o bardzo niskiej
zawartości cholesterolu. Jest więc mięsem niezwykle cennym z punktu widzenia dietetyki.
- Skóra strusia jest cennym produktem do wytwarzania
luksusowej galanterii.
- Pióra są bardzo cennym produktem, poszukiwanym
przez teatry, rewie i kwiaciarnie.
- Jaja są cennym materiałem produkcyjnym,
wykorzystuje się je także w piekarnictwie i do codziennej konsumpcji (jajo strusia jest
około 25 razy większe od jaja kurzego).
- Tłuszcz strusi używany jest do produkcji wysokiej
klasy kosmetyków.
|
|
|
|
|
[wstecz] |