|
ŻEGOCINA. Nasi goście
Jak wspierać przedsiębiorczych?
Krakowska Fundacja „Progress and Bussines", którą w Ameryce nazywajq po prostu
"Rozwój i Interes" zorganizowała cykl szkoleń dla gruzińskich przedsiębiorców.
- Do Żegociny przyjechaliśmy, by spotkać się z przedstawicielami
samorządu tej słynącej z przedsiębiorczości gminy, a także z tutejszym
Stowarzyszeniem Rozwoju Gminy i Wspierania Przedsiębiorczości - informuje Katarzyna
Dach. doradca edukacyjny krakowskiej fundacji.
Organizacją pobytu gruzińskiej kilkunastoosobowej grupy zajęli się
Jan Marcinek, prezes zarządu Stowarzyszenia i Arkadiusz Gas - lider Klubu
Przesiębiorczości. Gruzińskich gości poinformowano o sposobach na rozwój malej i
średniej przedsięborczości, często decydującej o likwidacji bezrobocia, a przede
wszystkim o rozwoju klasy średniej, najliczniej i najbardziej liczącej się w kraju.
Goście zwiedzili też słynny zakład cukierniczy Jana Kępy.
Rozpytywano go szczegółowo o koszty produkcji wyrobów. A byli
wśród pytających ludzie tamtejszego, gruzińskiego biznesu: Kali Igenti -
właścicielka firmy ogrodniczej, Merab Chanturia - dyrektor zakładu przetwórstwa
rolnego. Levan Kvartskavaa, szef browau
Zaraban Astaian - dyrektor fabryki materiałów budowlanych.
W czasie wizyty w Zamvinexie zastanawiano się nad możliwościami eksportu
tutejszych mrożonek - głównie truskawek - do Gruzji.
Wkrótce można się spodziewać podpisania oficjanej umowy w tej
sprawie.
|