ARCHIWUM PRASOWE - ARTYKUŁY Z ROKU 1978

1978-09-09 Gazeta Krakowska.

Smaczne nowości z Łąkty Górnej
Mrożona fasola i bób * Miód pitny „Stara barć"

    (Inf. wŁ) Nowością, przygotowywana przez Zamrażalnię i Przetwórnię Owocowo-Warzywną w Łąkcie Górnej, w województwie tarnowskim, jest mrożona fasola "Jaś" i mrożony bób. Warzywa te są najpierw moczone, następnie gotowane i
mroożone. Po około 10-minutowym gotowaniu produkt jest gotowy do spożycia. Nowością tą zainteresowali się również kontrahenci zagraniczni, ale znajdzie się ona również - jak nas zapewniono w zakładzie - w naszych sklepach.
    W I połowie października rozpocznie się w przetwórni w Łąkcie wytwarzanie innej nowości, tym razem półproduktu, służącego do robienia... śliwowicy. Do tego destylatu zużywać się będzie nadwyżkę śliw, a także jabłek, przede wszystkim gorszej jakości. Skończą się kłopoty ze zbytem tych owoców, nawet w razie "klęski urodzaju". Destylat wytwarzać się będzie w starych budynkach, adaptowanycb do togo celu przez zakładową ekipę budowlaną, kosztem 3.5 mln zł. w bardzo szybkim tempie, w zaledwie 4 miesiącach. Rozpoczęcie produkcji zaplanowano w przeddzień ogrodniczego święta plonów, obchodzonego w Żegocinie.
    Jeśli już mowa o nowościach z Łąkty, trzeba by jeszcze wspomnieć o doskonałym w smaku miodnie "Stara barć", który ma być sprzedawany w efektownych kamionkowych baryłeczkach. (AL)

  "Gazeta Krakowska" z dnia 09.09.1978 r.

[wstecz]