|
Smaczne nowości z Łąkty Górnej
Mrożona fasola i bób * Miód pitny „Stara barć"
(Inf. wŁ) Nowością, przygotowywana przez Zamrażalnię i
Przetwórnię Owocowo-Warzywną w Łąkcie Górnej, w województwie tarnowskim, jest mrożona
fasola "Jaś" i mrożony bób. Warzywa te są najpierw moczone, następnie
gotowane i
mroożone. Po około 10-minutowym gotowaniu produkt jest gotowy do spożycia. Nowością
tą zainteresowali się również kontrahenci zagraniczni, ale znajdzie się ona również
- jak nas zapewniono w zakładzie - w naszych sklepach.
W I połowie października rozpocznie się w przetwórni w Łąkcie
wytwarzanie innej nowości, tym razem półproduktu, służącego do robienia...
śliwowicy. Do tego destylatu zużywać się będzie nadwyżkę śliw, a także jabłek,
przede wszystkim gorszej jakości. Skończą się kłopoty ze zbytem tych owoców, nawet w
razie "klęski urodzaju". Destylat wytwarzać się będzie w starych budynkach,
adaptowanycb do togo celu przez zakładową ekipę budowlaną, kosztem 3.5 mln zł. w
bardzo szybkim tempie, w zaledwie 4 miesiącach. Rozpoczęcie produkcji zaplanowano w
przeddzień ogrodniczego święta plonów, obchodzonego w Żegocinie.
Jeśli już mowa o nowościach z Łąkty, trzeba by jeszcze wspomnieć
o doskonałym w smaku miodnie "Stara barć", który ma być sprzedawany w
efektownych kamionkowych baryłeczkach. (AL) |