Mapka Szaku Kulinarnego Doliny Raby.
|
Szlak Kulinarny Doliny Raby – trasa opracowana w
2016 roku przez Lokalną Grupę Działania "Dolina Raby" promująca lokalne
produkty żywnościowe.
Szlak został opracowany w ramach projektu „Food
Tourism – Utworzenie żywego „Szlak Smaku Doliny Raby” – nowoczesna i innowacyjna
forma promocji kulinariów, produktów lokalnych i tradycyjnych.
Projekt zakłądał umiejscowienie
czterech tablic informacyjno – promocyjnych szlaku w miejscowościach Stary
Wiśnicz, Trzciana, Cichawka, Gdów. Na tablicach przedstawiono produkty
i potrawy lokalne oraz miejsca związane z historią i kulturą
wyżywienia. Powstała strona internetowa szlaku http://szlak-kulinarny.com.pl/.
Zadanie ma na celu promocję lokalnego dziedzictwa kulturowego i historycznego
w tym produktów i usług lokalnych oraz miejsc związanych z historią
i kulturą wyżywienia na obszarze działania LGD „Dolina Raby”. Efektem
działania ma być podniesienie konkurencyjności oferty turystycznej Małopolski,
zwiększenie zainteresowania mieszkańców i turystów historią i dziedzictwem
kutrowym regionu ze szczególnym uwzględnieniem kulinariów oraz podniesienie
dochodowości lokalnych producentów żywności tradycyjnej i ekologicznej. |
Żegociński fragment Szlaku Kulinarnego Doliny Raby.
|
Żegocińska część Szlaku obejmuje:
- chleb wieski na zakwasie, produkowany przez firmę "Ekobama" Bartosza Ziółkowskiego
z Żegociny<
- tradycyjne lody oraz miody, produkowane w firmie "Mikro" Joanny i Janusza
Noszkiewiczów z Żegociny,
- kosmetyki i suplementy diety na bazie produktów pszczelarskich, produkowane w firmie
Macieja ADamskiego z Żegociny,
- drożdżówki cukiernicze oraz kołacze z serem i owocami, produkowane w firmie
gastronomicznej w Żegocinie,
- Gospodarstwo Agroturystyczne "Łopusze", znajdujące się także na szlaku „Małopolska
Wieś Pachnąca Ziołami” oraz „Małopolska Wieś dla Dzieci” oraz "Manufaktura
Zielna na Łopuszu" - rękodzieło artystyczne (świece dekoracyjne z motywami
autentycznych rodzimych ziół i papier czerpany, zapachowy oraz z zielnymi dodatkami),
- Owoce suszone z Rozdziela, produkowane są wyłącznie z owoców z gospodarstwa
ekologicznego "Na Rosochatce" w Rozdzielu. |