ENCYKLOPEDIA ŻEGOCIŃSKA - SZLAK KULINARNY DOLINY RABY

Mapka Szaku Kulinarnego Doliny Raby.
Mapka Szaku Kulinarnego Doliny Raby.

Szlak Kulinarny Doliny Raby –  trasa opracowana w 2016 roku przez Lokalną Grupę Działania "Dolina Raby" promująca lokalne produkty żywnościowe.
    Szlak został opracowany w ramach projektu
„Food Tourism – Utworzenie żywego „Szlak Smaku Doliny Raby” – nowoczesna i innowacyjna forma promocji kulinariów, produktów lokalnych i tradycyjnych.
    Projekt zakłądał
umiejscowienie czterech tablic informacyjno – promocyjnych szlaku w miejscowościach Stary Wiśnicz, Trzciana, Cichawka, Gdów. Na tablicach przedstawiono produkty i potrawy lokalne oraz miejsca związane z historią i kulturą wyżywienia. Powstała strona internetowa szlaku http://szlak-kulinarny.com.pl/.
    Zadanie ma na celu promocję lokalnego dziedzictwa kulturowego i historycznego w tym produktów i usług lokalnych oraz miejsc związanych z historią i kulturą wyżywienia na obszarze działania LGD „Dolina Raby”. Efektem działania ma być podniesienie konkurencyjności oferty turystycznej Małopolski, zwiększenie zainteresowania mieszkańców i turystów historią i dziedzictwem kutrowym regionu ze szczególnym uwzględnieniem kulinariów oraz podniesienie dochodowości lokalnych producentów żywności tradycyjnej i ekologicznej.

Żegociński fragment Szlaku Kulinarnego Doliny Raby.
Żegociński fragment Szlaku Kulinarnego Doliny Raby.

Żegocińska część Szlaku obejmuje:
- chleb wieski na zakwasie, produkowany przez firmę "Ekobama" Bartosza Ziółkowskiego z Żegociny<
- tradycyjne lody oraz miody, produkowane w firmie "Mikro" Joanny i Janusza Noszkiewiczów z Żegociny,
- kosmetyki i suplementy diety na bazie produktów pszczelarskich, produkowane w firmie Macieja ADamskiego z Żegociny,
- drożdżówki cukiernicze oraz kołacze z serem i owocami, produkowane w firmie gastronomicznej w Żegocinie,
- Gospodarstwo Agroturystyczne "Łopusze", znajdujące się także na szlaku „Małopolska Wieś Pachnąca Ziołami” oraz „Małopolska Wieś dla Dzieci” oraz "Manufaktura Zielna na Łopuszu" - rękodzieło artystyczne (świece dekoracyjne z motywami autentycznych rodzimych ziół i papier czerpany, zapachowy oraz z zielnymi dodatkami),
- Owoce suszone z Rozdziela, produkowane są wyłącznie z owoców z gospodarstwa ekologicznego "Na Rosochatce" w Rozdzielu.

Źródła:
1.
2.

[wstecz]