ENCYKLOPEDIA ŻEGOCIŃSKA - KLEPANIE KOSY |
|
Klepanie kosy - to jedna z
czynności mającej na celu przygotowanie tradycyjnej kosy do użytku. Zarówno
przed pierwszym użyciem, jak i po pewnym okresie używania należało ostrze kosy wyklepać.
Nie mylić z ostrzeniem kosy, które należało przeprowadzidzać o wiele częściej, gdy
tylko kosa się stępiła. Kosę ostrzyło się osełką, którą przechowywało się w kusce przytroczonej do pasa, zwykle wypełnionej wodą. Ostrzenie polegało na przeciąganiu po kilka razy z obu stron ostrza osełką i słuzyło do jego poprawienia - zdarcia "drutu", czyli stępionej, zawiniętej krawędzi. Klepanie, które jest rodzajem kucia na zimno polegało na rozbijaniu tępego ostrza kosy za pomocą twardego młotka na wbite w pniak metalowe kowadełko zwane babką. Zobacz także - kuska. |
|
Źródła: | |