ENCYKLOPEDIA ŻEGOCIŃSKA - KLEPANIE KOSY

Klepanie kosy.

Klepanie kosy  - to jedna z czynności mającej na celu przygotowanie tradycyjnej kosy do użytku.  Zarówno przed pierwszym użyciem, jak i po pewnym okresie używania należało ostrze kosy wyklepać. Nie mylić z ostrzeniem kosy, które należało przeprowadzidzać o wiele częściej, gdy tylko kosa się stępiła.
   Kosę ostrzyło się osełką, którą przechowywało się w kusce przytroczonej do pasa, zwykle wypełnionej wodą.
Ostrzenie polegało na przeciąganiu  po kilka razy z obu stron ostrza osełką i słuzyło do jego poprawienia - zdarcia "drutu", czyli stępionej, zawiniętej krawędzi.
   Klepanie, które jest rodzajem kucia na zimno polegało na rozbijaniu tępego ostrza kosy za pomocą twardego młotka na wbite w pniak metalowe kowadełko zwane babką.   

Zobacz także - kuska.

Źródła:

[wstecz]