|
Cepy - drewniane narzędzie
rolnicze do ręcznego młócenia zboża.
Cepy składają się z: 1) dzierżoka (kij leszczynowy); 2) bijoka z
drewna twardego; 3) kapicy ze skóry surowej;4) rzemienia ze skóry wyprawionej do
zaciskania kapicy na główce dzierżoka i bijoka. Zaciski kapicy na główkach powinny być
na tyle luźne aby umożliwić swobodny obrót dzierżoka bi-joka wokół własnej osi.
Połączenie kapic dzierżoka i bijoka za pomocą metalowego pierścienia lub rzemienne.
Młócono, trzymając cep za dzierżak i uderzając bijakiem w rozłożone
na klepisku (lub innym twardym płaskim podłożu) zboże. Młócący musiał tak uderzać
cepem, aby za każdym razem bijak uderzał całą swoją długością w warstwę zboża na
klepisku (w przeciwnym wypadku pojawiały się znaczne siły reakcji na dzierżak oraz mogło
nastąpić zgniatanie ziaren). Zaletą cepa była możliwość uzyskania ziarna i prostej
słomy, koniecznej do krycia dachów strzechą.
W czasach współczesnych młócenie cepem
zostało wyparte przez omłot mechaniczny w młocarniach lub kombajnach. |