Wszystkie
szkoły i prowadzone przez nie stołówki odwiedziła na swoim objazdowym posiedzeniu
Komisja Oświaty, Kultury, Ochrony Zdrowia i Opieki Społecznej Grabska. Jedna ze
zgłoszonych uwag dotyczyła stołówki prowadzonej przez Szkołę Podstawową w
Żegocinie.
Pod koniec 2018 roku szkoła ta przeprowadziła wśród rodziców uczniów
badania ankietowe, mające na celu poprawę działalności stołówki. Analiza ankiet
spowodowała wiele zmian w żywieniu dzieci w prowadzonej przez szkołę stołówce,
polegających m. in. na dostosowaniu jadłospisów nie tylko do wymogów żywieniowych,
ale także gustów dzieci.
W Gminie Żegocina we wszystkich szkołach funkcjonują szkolne stołówki.
Niektóre z nich prowadzą tylko dożywianie uczniów, jak np. stołówka w Szkole
Podstawowej w Bytomsku czy w Rozdzielu. Natomiast stołówki w Szkole Podstawowej w
Łąkcie Górnej i Żegocinie oferują uczniom pełne obiady, ze zdrowymi surówkami,
dodatkami, czasem wzbogacane dodatkowo deserem.
Kuchnia i stołówka szkolna w Szkole Podstawowej im. Świętej Kingi w
Żegocinie lokalizowana jest w podziemiach budynku szkolnego i funkcjonuje od lat
siedemdziesiątych minionego stulecia. W ostatnich latach została generalnie
zmodernizowana i obecnie jest nieźle wyposażona w sprzęt kuchenny. Oprócz remontu
pomieszczeń kuchni i stołówki, wyposażono ją w nowe meble: stoły i krzesła.
W Żegocinie ze szkolnej stołówki korzysta obecnie ponad 120
uczniów, z wszystkich funkcjonujących w kompleksie budynków szkół, tj. szkoły
podstawowej, gimnazjum, zawodówki i liceum (żywienie 21 z nich jest refundowane przez
GOPS w Żegocinie). Większość z nich stanowią uczniowie najmłodsi, czyli uczniowie
szkoły podstawowej. Posiłki przygotowuje tutaj grupa trzech kucharek, którymi kieruje
szefowa kuchni - pani Franciszka Strączek. O zaopatrzenie w produkty i właściwe
funkcjonowanie szkolnej stołówki dba pani intendentka - Józefa Jelonek.
Ciepły posiłek w szkole powinny mieć, zwłaszcza w okresie jesieni,
zimy i wiosny wszystkie dzieci szkolne. W Żegocinie spożywać przynajmniej jedno danie
mogłoby jeszcze więcej dzieci. Nie zawsze chcą z tego jednak korzystać, a niektórych
rodziców wciąż trudno przekonać, żeby zamiast 3 zł na niezdrowe chipsy, dali tę
samą kwotę na gorącą, zdrową zupę, czy drugie danie. Niskie koszty obiadów (3,50 zł
pełny obiad, 2,30 zł samo II danie, 1,20 zł tylko zupa) i ich wysoka jakość
także powinny zachęcać. Przerwy szkolne dostosowane są czasem trwania do potrzeb
dzieci stołujących się i każde dziecko zdąży zjeść obiad na przerwie obiadowej.
Kucharki przeszły niezbędne szkolenia, udoskonalają sukcesywnie
jadłospis, aby był zdrowy i zgodny z obowiązującymi przepisami o żywieniu dzieci i
młodzieży w wieku szkolnym. Jadłospis jest zamieszczany na tablicy przy stołówce oraz
na stronie internetowej szkoły w zakładce "Rada Rodziców", aby i rodzice
mogli sprawdzać co jest w danym dniu na obiad. - Zachęcamy jeszcze niezdecydowanych
rodziców do odwiedzenia stołówki i zapisania swojej pociechy na obiady - apeluje
Dyrektorka Szkoły - Pani Anna Rogala. |