23 listopada 2016 roku przebywała w Żegocinie Pani Redaktor Kalina
Szyszka-Treppa z Radia Kraków. Przyjechała do siedziby Stowarzyszenia Rozwoju Gminy i
Wspierania Przedsiębiorczości w Żegocinie, aby nagrać wywiady z autorami niektórych
przepisów zamieszczonych w "Żegocińskiej książce kucharskiej", wydanej
przez tę organizację w 2002 roku (pierwsze wydanie tej książki było w roku 1995).
Pierwsze z nagrań zostanie nadane już w poniedziałek, 28 listopada br. w bloku
programowym "Przed hejnałem" o godz. 10.50, w audycji "Kuchnia
regionalna".
Na tę dosyć oryginalnie wydaną książkę kucharską (wszystkie przepisy
tak zamieszczone są napisane oryginalnym, ręcznym pismem autorów przepisów) Pani
Redaktor natrafiła w Muzeum Książki Kucharskiej i Kulinarnej im. Stanisława
Czernieckiego, utworzone w 2015 roku i prowadzone przez Lokalną Grupę Działania
"Dolina Raby" w jednym z budynków byłego Zespołu Szkół w Dąbrowicy.
W porozumieniu ze Stowarzyszeniem Pani Redaktor dokonała wyboru przepisów i
ich autorki zostały zaproszone do siedziby Stowarzyszenia na wspomniane nagranie. Panie
przyniosły także potrawy, o których mówiły podczas nagrania. Potrawy te zostały
sfotografowane i będą ilustrować nagrania w serwisie internetowym audycji. Oprócz pań
(Rozalii Bilskiej, Anny Julii Gas i Anny Rogali z Żegociny oraz Heleny Klimek z
Rozdziela) wywiadu udzielił także szef Stowarzyszenia - Pan Jan Marcinek.
O terminach pozostałych emisji nagranych w Żegocinie wywiadów będziemy
informować na niniejszej stronie. Będzie je można także odsłuchać ze stron
internetowych audycji. |