Szósta edycja "Festiwalu Rosołu", która odbyła się 11
września 2016 roku w sali gimnastycznej i na placu przed budynkiem Zespołu Placówek
Oświatowych w Trzcianie, przyniosła podwójny sukces reprezentującej Gminę Żegocina w
kategorii amatorów grupie ze Stowarzyszenia Klub Seniora "Żegota" w
Żegocinie, która w konkursie na najsmakowitszy rosół decyzją jury zdobyła pierwsze
miejsce. Panie uzyskały także specjalne wyróżnienie dodatkowe, przyznawane przez red.
Leszka Horwatha z serwisu www.potrawyregionalne.pl za "Anielski Smak Rosołu".
Żegocińskich akcentów podczas tego festiwalu było jeszcze więcej.
Impreza, odbyta przy pięknej, wręcz upalnej pogodzie, składała się z czterech
części: konkursowej, pokazowej, degustacyjnej i artystycznej. Impreza rozpoczęła się
o godzinie trzynastej i początkowo odbywała się równolegle w sali gimnastycznej
Zespołu Placówek Oświatowych, w której odbywała się część konkursowa i
degustacyjne oraz na stoiskach przed budynkiem szkoły, w których promowały się różne
firmy z regionu.
Po krótkim powitaniu i przedstawieniu przez znakomicie prowadzącą całą
imprezę Małgorzatę Kaleta członków jury oraz gości (m. in. Krzysztof Rodzik -
Naczelnik Wydziału Koordynacji Monitoringu i Analiz, Ministerstwa Rolnictwa i
Rozwoju Wsi, wójtowie: Łapanowa - Robert Roj i Żegociny - Jerzy Błoniarz) ,
przystąpiono do części konkursowej, podczas której komisja odwiedziła i oceniła
rozlokowane w sali gimnastycznej wszystkie stoiska, a następnie degustowała i także
ocenia ła rosoły przygotowane przez uczestników konkursu, rozpoczęła się degustacja
podawanych na większości stoisk specjałów kuchni regionalnej. Szczególnie oblegane
były stoiska KGW.
W czasie, gdy obradowało jury, publiczność mogła odwiedzać rozlokowane
na zewnątrz stoiska promocyjne: Pierożki Babci Władzi, Maciej Adamski - kosmetyki na
bazie surowców pszczelich z Żegociny, Środowiskowy Dom Samopomocy z Tomaszkowic,
Jarosław Węglarz - Pracownia Stolarską "Hetman" z Łapanowa, Rzeźbiarz Marek
Krusiec z Nowego Sącza oraz Stowarzyszenie " Z Nurtem Sanki" z Łąkty
Górnej.
Potem znakomity pokaz kulinarny przedstawił Michał Bałazy - Ambasador
Kulinarny Polski, który m. in. gotował dla Królowej Elżbiety II i jednego z szejków.
Na oczach licznych widzów przygotował pierś z kaczki, określonej przez kucharza jako
połączenie tradycji z nowoczesnością., a następnie dał im do skosztowania.
Smakowała wybornie.
Przyszła pora na ogłoszenie wyników. Najpierw dotyczyły one Konkursu
im. Stanisława Czernieckiego na najlepszą publikację kulinarną. Pierwsze
miejsce w tym konkursie oraz Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zdobyło wydawnictwo
pt. "Smaki Ziemi Myślenickiej", które wspólnie wydały Lokalne Grupy
Działania: "Turystyczna Podkowa", "Między Dalinem i Gościbią" oraz
"Klimas". Ponadto wyróżniono: "Tradycja, smak i wdzięk" - wydawca:
LGD "Eurogalicja" i Wydawnictwo SAS - Rzeszów, "Kuchnia pałucka",
wydawca: Wydawnictwo Gaj - Bydgoszcz, "Historie kuchenne. O miłości, rodzinie i
sile tradycji" - Wydawnictwo Bernardinum sp. z o.o., Pelplin oraz 8. tomowe
wydawnictwo "Polska kuchnia regionalna" - Wydawnictwo: Olesiejuk sp. z o.o.,
Warszawa.
Zaraz potem Krzysztof Kwatera wręczył Znak Jakości LGD "Dolina
Raby", które uzyskały: "Produkcja Kosmetyków na bazie surowców pszczelich -
Maciej Adamski" z Żegociny, wyróżniona w kategorii Regionalny przystanek kulinarny
(właściciel firmy odebrał go osobiście). Oprócz niego znaki te odebrały firmy:
Restauracja "Kuter Port" z Nieznanowic w kategorii Regionalny przystanek
kulinarny, Łowisko Nieznanowice w kategorii Aktywnie w plenerze.
Czas oczekiwania na podliczenie punktów, wypisanie dyplomów i ogłoszenie
wyników konkursu głównego wypełniło trio "Crazy Acordeion Tro", którego
członkowie pochodzą z Wiśniowej i Raciechowic. Grupa zagrała covery znanych i
mniej znanych piosenek różnych gatunków muzycznych.
Nareszcie rozpoczęło się to, na co czekało najwięcej osób - ogłoszenie
wyników na Najsmakowitszy Rosół. Do rywalizacji przygotowywało się 5 grup amatorów:
KGW Kunice - gmina Gdów, KGW Wolica - gmina Łapanów, KGW "Przyjazny Ujazd" -
gmina Trzciana, KGW Olchawa - gmina Nowy Wiśnicz, Klub Seniora "Żegota" -
gmina Żegocina, cztery grupy profesjonalistów; Restauracja "Chata Gieda" -
gmina Gdów, DFH Live - Zofia Grabska - Łąkta Górna - gmina Żegocina, Firma
"Magi" - Pierożki Babci Władzi" - gmina Trzciana, Firma Spółdzielnia
Socjalna "Dolina Raby" , cztery w kategorii "Goście": Stowarzyszenie
Małopolskich Blogerów Kulinarnych, Zajazd "Mogielica" z Jurkowa,
Stowarzyszenie "Dolina Karpia" z Zatora, Stowarzyszenie dla Włosani" -
gmina Mogilany oraz 2 szkoły gastronomiczne: Centrum Kształcenia Zawodowego i
Ustawicznego z Łapanowa oraz Zespół Szkół nr 3 w Bochni - to sumie 15 zespołów, a
każdy z nich przygotował na konkurs inny rosół.
Krzysztof Kwatera wraz z Michałem Bałazy i Józefem Nowakiem wręczyli
pamiątkowe dyplomy oraz nagrody w postaci bonów towarowych, oczywiście w
zróżnicowanej wysokości w zależności od zajętego miejsca. Natomiast Leszek
Horwath poinformował, że specjalne wyróżnienie dodatkowe - dyplom "Za Anielski
Smak Rosołu" przyznał zwycięzcy z kategorii amatorów - Klubowi Seniora
"Żegota", który wystąpił w składzie: Janina Świder, Anna Cudejko, Aniela
Surma, Krystyna Łękawa. Sukcesem zakończył się także udział ekipy Firmy "DFKLive" " - Zofii Grabskiej z Łąkty Górnej, która
zajęła wśród profesjonalistów III miejsce. Gratulujemy
serdecznie.
Prezes LGD "Dolina Raby" Krzysztof Kwatera poinformował, że
kolejny Festiwal Rosołu odbędzie się za rok w Nowym Wiśniczu. Po końcowych słowach
podziękowań rozpoczął się urozmaicony koncert uczniów Szkoły Muzycznej I Stopnia w
Trzcianie, którzy zaprezentowali nielicznej już publiczności utwory słowne i muzyczne,
związane tematycznie z żywnością i jej spożywaniem. |