Program profilaktyczny "Trzymaj formę" realizowany
jest w ramach strategii Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dotyczącej diety,
aktywności fizycznej i zdrowia. Organizatorami na poziomie krajowym są: Główny
Inspektorat Sanitarny oraz Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców.
W ramach tego programu uczniowie klasy Iczwartek Publicznej Szkoły
Podstawowej w Bytomsku uczestniczyli w ciekawych lekcjach kulinarnych, zorganizowanych
przez wychowawczynię - panią Marię Nazimek. Program "Trzymaj Formę" ma na
celu: promocję aktywnego stylu życia, zbilansowanej diety oraz regularności posiłków.
Dzięki materiałom edukacyjnym PSSE uczniowie zapoznali się z podstawowymi produktami
żywnościowymi takimi jak: produkty zbożowe, warzywa i owoce, produkty białkowe,
tłuszcze i woda. Aby utrzymać formę należy: jeść produkty z każdej grupy
uwzględnione na Talerzu Zdrowia, być codziennie aktywnym fizycznie, ograniczyć
spożycie tłuszczów zwierzęcych na rzecz roślinnych, zachować umiar w spożyciu cukru
i słodyczy oraz dostarczać organizmowi wystarczającą ilość wody. Uczniowie
przygotowywali naturalne soki własnej produkcji, białkowe śniadania, obiad pełen
węglowodanów oraz pyszne i słodkie kuleczki. Przepis na ten zdrowy deser to: masło
orzechowe, siemię lniane, płatki owsiane, płatki kokosowe i miód. Wszystkie składniki
mieszamy razem, wkładamy do lodówki na 30 minut, a potem formujemy "energetyczne
kulki owsiane".
Doświadczenia nabyte w trakcie ciekawych lekcji wychowawczych zachęciły
uczniów do promocji zdrowego odżywiania oraz Heathplan'u czyli projektowania osobistego
modelu zdrowego stylu życia. Idea Healthplanu mówi o tym, że do osiągnięcia sukcesu w
jakiejkolwiek dziedzinie życia potrzebne jest zdrowie. |