21 czerwca 2015 r. w Gdowie zorganizowana została
jubileuszowa, piąta edycja Festiwalu Rosołu. Minutą ciszy uczczono tragicznie zmarłych
jurorów poprzednch edycji tej imprezy: Grzegorza Komendarka (IV Festiwal - Łapanów) i
Hannę Szymanderską (I Festiwal - Nowy Wiśnicz). Spośród zaproszonych gości na
imprezie obecni byli: Wicestarosta Bocheński - Józef Mroczek, Wójt Gminy Gdów -
Zbigniew Wojas, Wójt Gminy Żegocina - Jerzy Błoniarz, Pełnomocnik Starosty
Bocheńskiego ds. polityki senioralnej - Jan Kulig.
Jurorami V festiwalu byli:
1. Jerzy Poznański - przewodniczący jury - ekspert kulinarny, współautor książki
"Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego", prezes Stowarzyszenia
Małopolskie Dziedzictwo Smaku.
2. Andrzej Pawlas - ekspert kulinarny, współautor książki "Sekrety
kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego", prezes Stowarzyszenia Małopolskie
Dziedzictwo Smaku.
3. Patryk Kotarba - Szef Kuchni Restauracji "Słoneczny Zdrój' z Buska Zdroju (II w
Polsce Medical Spa & Wellness).
4. Sylwester Lis - Szef Kuchni kompleksu Bukovina Terma Hotel Spa.
5. Karol Górka - Szef Kuchni hotelu "Tatra" w Zakopanem.
6. Łukasz Grabowski - Szef Kuchni sali bankietowej Allegra, członek zarządu
Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników
7. Jakub Kasiński - właściciel i szef kuchni "DeGusto Catering".
8. Grażyna Kubik - szefowa zwycięskiej drużyny kucharek z Publicznej Szkoły
Podstawowej w Łapanowie w kategorii "profesjonaliści" z poprzedniej edycji
festiwalu.
9. Jan Kulig - członek zarządu LGD "Dolina Raby".
10. Józef Zając - sekretarz gminy Gdów.
Po degustacji wszystkich konkursowych rosołów i naradzie jury
podjęło następujący werdykt:
- w kategorii "Amatorzy": I miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich w Sobolowie
(Gmina Łapanów), II miejsce - Klub Seniora - Trzciana (Gmina Trzciana), III miejsce -
Koło Gospodyń Wiejskich w Rozdzielu (Gmina Żegocina). W tej kategorii udział wzięli
także: Stowarzyszenie Przyjaciół Środowiskowego Domu Samopomocy w Tomaszkowicach
"Jesteśmy", Koło Gospodyń Wiejskich w Gdowie, Koło Gospodyń Wiejskich w
Olchawie.
Reprezentująca Gminę Żegocina ekipa wystąpiła w składzie: Barbara
Szewczyk, Maria Bobowska, Anna Cudejko, Aniela Surma, Stanisław Szewczyk.
- w kategorii "Profesjonaliści": I miejsce - Firrma "Pierożki Babci
Władzi" - Trzciana; II miejsce - Restauracja "Chata Gieda" - Gdów, III
miejsce - Firma Handlowo Usługowa "GRA-ZO" Zofia Grabska - Żegocina. W tej
kategorii udział wzięła także Restauracja "Ranczo Furia" - Biskupice.
- w kategorii "Szkoły gastronomiczne": I miejsce - Zespół Szkół nr 3
im. ks. prof. Józefa Tischnera w Bochni, II miejsce - Zespół Szkół
Ogólnokształcących i Zawodowych im. ks. prof. Józefa Tischnera - Limanowa, III miejsce
- Zespół Szkół im. Prof. Zdzisława Włodka w Dąbrowicy.
- w kategorii "Gościei": I miejsce - KGW Świnna Poręba (LGD Gościniec 4
żywiołów), II miejsce - KGW Łukowica (LGD "Przyjazna Ziemia
Limanowska"), III miejsce - Kuchenne Wariacje - (autorzy blogu http://kuchennewariacje.pl).
W tej kategorii udział wzięli również: Drużyna 1682 oraz Spółdzielnia Socjalna
"Smaki Gościńca".
Za miejsca na podium wręczono nagrody w postaci kart podarunkowych o
następujących wartościach: I miejsce - 700 zł, II miejsce - 500 zł, III miejsce - 300
zł. Wszystkie drużyny otrzymały upominki oraz pamiątkowe dyplomy.
Podczas imprezy rozstrzygnięto także Konkurs im. Stanisława Czernieckiego
na najlepszą publikację kulinarną o lokalnych i regionalnych kulinariach w 2015 r.
Nagrodę w postaci Pucharu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi otrzymała książka
"Smak tradycji dziedzictwo kulinarne gminy Luzino", wydana przez Gminną
Bibliotekę Publiczna w Luzinie im. Leona Roppla (gmina wiejska w województwie pomorskim,
w powiecie wejherowskim). Nagrodę odebrał Wójt Gminy Luzino Jarosław Wejer oraz
Kierownik Gminnej Biblioteki Publicznej.
Podczas imprezy prezentowali się także lokalny wystawcy, producenci i
rękodzielnicy: Firma "Elmak" - Makaron Wiśnicki Domowy Tradycyjny, Pierożki
Babci Władzi - Maria Zdebska - Trzciana; Firma "GRA-ZO" Zofia Grabska -
Żegocina; KGW Zręczyce, KGW Grabie; Firma "JASIO" - Jan Tyndel - Łąkta
Górna; Zofia Garycka - haft krzyżykowy, bibułkarstwo, szydełkowanie - Tomaszkowice;
Franciszka Wołek - rękodzieło - Gdów; rękodzieło z Gminy Żegocina (CKSiT i Klub
Seniora w Żegocinie; haft, wiklina papierowa, bibułkarstwo, kartki okolicznościowe,
wyroby szydełkowe, obrazy Teresy Mrugacz).
Festiwal był również ubogacony występami artystycznymi. Zaprezentowali
się: Kapela regionalna "Gdowianie", Zespół "Maki" - 5 latki z
Samorządowego Przedszkola w Gdowie, Zespół "Skrzaty" - 6 latki z
Samorządowego Przedszkola w Gdowie, Kapela ludowa oraz Zespół Pieśni i Tańca
"Przyszowianie".
Pokaz kulinarny wykonali: Jerzy Poznański i Andrzej Pawlas. Zaprezentowali
potrawę z najstarszej polskiej książki kucharskiej "Compendium Ferculorum" -
polewkę rozmarynową z grzankami, którą częstowali uczestników. Wystapiła także
Grupa Odtwórstwa Historycznego "Per Saecula" z Nowego Wiśnicza.
Partnerem imprezy była Lokalna Grupa Działania "Przyjazna Ziemia
Limanowska", a patronat honorowy sprawowali: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi - Marek
Sawicki, Marszałek Województwa Małopolskiego - Marek Sowa, Starosta Bocheński - Ludwik
Węgrzyn.
Lokalna Grupa Działania serdecznie dziękuje wszystkim uczestnikom festiwalu
oraz osobom i instytucjom zaangażowanym w jego organizację. Szósta edycja Festiwalu
Rosołu odbędzie się już za rok, tym razem w Gminie Trzciana. |