Dnia 12. września 2014 r. Publiczna Szkoła Podstawowa im. Św.
Mikołaja w Bytomsku zgłosiła udział klas II i III w Ogólnopolskim Konkursie
"Zdrowo jem - więcej wiem ". Konkurs został ogłoszony przez Fundację Banku
Ochrony Środowiska w Warszawie.
Podstawowe cele konkursu to: popularyzacja częstszego spożywania warzyw,
owoców oraz soków owocowych i warzywnych przez dzieci w wieku szkolnym ; wzrost
świadomości wśród uczniów odnośnie zdrowych zalet codziennego jedzenia owoców i
warzyw 5 razy dziennie oraz ich wyższości nad słodyczami i fast foodami; zachęcenie
dzieci i ich rodziców oraz nauczycieli do propagowania idei programu " Zdrowo jem -
więcej wiem " w szkole i w domu ; uczenie dzieci kreatywnego myślenia ,
samodzielności i podejmowania inicjatyw; zapoznanie dzieci z pięcioma grupami
kolorystycznymi owoców i warzyw oraz z wybranymi witaminami i wskazanie ich wpływu na
życie organizmu człowieka.
W pierwszym etapie jesiennym, który trwał od września do
października, zespoły klasowe realizowały określone zadania, wyznaczone przez
organizatorów. Poznawali wartości odżywcze owoców i warzyw na podstawie ankiet, kart
pracy i testów sprawdzających, prowadzili "Dzienniczek codziennego spożywania
owoców i warzyw", zbierali przepisy na ciekawe sałatki owocowe i warzywne,
wykonywali plakaty reklamy propagujące spożywanie owoców i warzyw, uczyli się piosenek
o owocach i warzywach, rozwiązywali zagadki rebusy, krzyżówki, recytowali wiersze o
owocach i warzywach. Przeprowadzali codzienną akcję picia soków podczas przerwy
śniadaniowej, uzupełniali sylwetkami owoców i warzyw piramidę zdrowego żywienia,
zorganizowali ekspozycję prac plastycznych na terenie szkoły.Ponadto propagowali hasło
: "Zdrowo jem - więcej wiem . Smacznie - zdrowo- kolorowo,warzywa i owoce na co
dzień".
Klasa II i III uczyła się o dobrych i złych składnikach w
pożywieniu, brała udział w konkursie literackim "Bajka, wiersz lub komiks o
dobrych i złych składnikach w pożywieniu" oraz w konkursie dotyczącym strefy
aktywności, w którym zadaniem było zaproponowanie zabawy ruchowej na świeżym
powietrzu. W szkole odbyła się szeroka promocja podjętych działań. Pozostali
uczniowie zapoznawali się z przygotowanym przez klasy albumem zdrowej żywności, albumem
propozycji gier i zabaw na świeżym powietrzu. Uczyli się jakie składniki zawierają
różne warzywa, owoce oraz wybrane produkty pokarmowe. Jednym z zadań konkursowych jest
popularyzacja wśród rodziców zdrowego jedzenia i zdrowego trybu życia. Rodzice bardzo
chętnie brali udział w prezentacjach multimedialnych zaproponowanych przez organizatora.
W konkursie przewidziane są trzy nagrody główne (rzeczowe), przyznawane
przez Zespół Sędziowski za uzyskanie najwyższej punktacji z zadań konkursowym w
każdym z etapów. Nagrody przyznawane będą oddzielnie w trzech kategoriach: klasa I,
klasa II i klasa III . Trzy najlepsze zespoły z każdej kategorii otrzymają nagrody.
Nagrody rzeczowe za etapy są przyznawane członkom zespołu konkursowego i opiekunowi
zespołu. Dodatkowo zostanie stworzona całoroczna klasyfikacja Grand Prix dla zespołów,
które wzięły udział we wszystkich etapach. Nagrody rzeczowe w klasyfikacji Grand Prix
są przyznawane członkom zespołu konkursowego, opiekunowi zespołu oraz szkole. Nagrody
i dyplomy zostaną przekazane zwycięskim zespołom po zakończeniu konkursu, tj. we
wrześniu 2015 roku. |