Od kilku lat uczniowie żegocińskiej podstawówki biorą
udział w warszatatch regionalnych, organizowanych przez Panią Marię Topa z PTTK w
Dobczycach. Warsztaty edukacyjne odbywane na terenie Skansenu i Zamku w Dobczycach
skierowane są do dzieci szkół podstawowych z terenu 4 powiatów subregionu Małopolski
i przyczyniają się do wzrostu wiedzy na temat regionalnej i lokalnej kultury dwóch
sąsiadujących ze sobą regionów: krakowiaków i górali. Mają oni własne cechy
związane z ubiorem, gwarą, kuchnią, obyczajami, czyli tradycją regionalną.
23 września 2014 r. w pierwszy dzień jesieni 40 uczniów z Publicznej
Szkoły Podstawowej im. Św. Kingi w Żegocinie pod opieką Pań: Anny Maurer-Pasionek,
Małgorzaty Sumara i Bożeny Banaś wzieło udział w zajeciach warsztatowych
zorganizowanych w dobczyckim zamku.
Początek spotkania poświecony był różnym formom
oszczędzaniem. Temat: "Od ziarenka do bochenka". Dzieci pod kierunkiem
gospodyni samodzielnie wyrabiały ciasto na chleb, formowały różnorodne pieczywo,
dowiedziały się jak piecze się chleb i następnie degustowały swojskie wypieki
wzbogacone o wiejskie masło, które własnoręcznie wyrabiały.
Na kolejnym stanowisku prezentowane były i degustowane potrawy
regionalnej kuchni. Zaproszone dzieci do przygotowanego dla nich stołu, mogły
spróbować zdrowych i wartościowych produktów. W trakcie degustacji rozmawiano z
uczniami o ich nawykach żywieniowych. Dzieci miały okazję, by podzielić się domowymi
przepisami, opowiedzieć o tradycjach własnej kuchni. Te dyskusje pozwalały sprawnie
pokierować ku wartościowym a nieraz zapomnianym już produktom. Degustacja zdrowej
żywności, wytwarzanej w domowych warunkach i wedle starych receptur, ze składników
pochodzących bezpośrednio od rolników, była jednym z elementów edukacyjnych
spotkania.
Uczniowie mieli możliwość wykonania prac z filcu - sowy oraz lepili
z gliny podstawkę pod świecę - poznawali przy tym wartość gliny oraz sposoby jej
wykorzystania.
Zarówno dzieci - uczestnicy spotkania, jak również opiekunowie
i nauczyciele wyrażali się bardzo pozytywnie o sposobie przeprowadzonych zajęć i
stworzenie możliwości bezpośredniego poznania kultury ludowej w naturalnych warunkach
dawnej wsi. Zgodnie stwierdzono, że taka forma poznania jest o wiele bardziej ciekawa i
owocna niż sucha nauka w sali lekcyjnej. Potwierdziły to również rozmowy i obserwacje
dzieci i opiekunów, którzy chętnie jadą na zajęcia, z dużym zaangażowaniem
uczestniczą w pracach i wyrażają chęć ponownego przyjazdu. |