Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach, Powiatowy
Zespół Doradztwa Rolniczego w Bochni oraz Spółdzielnia "Zamvinex" w Łąkcie
Górnej zorganizowały w dniu 30.11.2011roku, w Centrum Kultury Sportu i Turystyki w
Żegocinie, szkolenie dla rolników pt: "Integrowana biologiczna uprawa owoców i
warzyw". Przybyło na nie około 30 rolników.
Południowa część powiatu bocheńskiego ma dobre warunki klimatyczne i
glebowe do uprawy owoców jagodowych. Od wielu lat uprawia się tu truskawki i maliny a
także prowadzi produkcję warzyw pod osłonami takich jak pomidory i ogórki. Ogrodnicy i
warzywnicy mają na miejscu zbyt na swoje produkty. W gminie Żegocina są dwie duże
przetwórnie: Spółdzielnia Ogrodnicza "ZAMVINEX" i firma "APPOL"
produkująca koncentrat jabłkowy. SO ZAMVINEX posiada potencjał skupu owoców jagodowych
i warzyw wynoszący kilka tysięcy ton. Obecność na rynku tak dużej przetwórni jest
ogromną szansą dla rolników, ponieważ od kilku lat poszukuje ona surowca poza obszarem
powiatu a nawet województwa. Znaczne kwoty pieniędzy na skup surowców rolnych wydawane
są poza nasz region. Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ na miejscu corocznie ubywa
produkcji ogrodniczej. Przetwórca musi poszukiwać towaru gdzie indziej. Tymczasem na
miejscu można produkować i powinno się produkować maliny, truskawki, porzeczki, pora,
marchew i kilkanaście innych gatunków. Tego potrzebuje SO "ZAMVINEX".
Problemy surowcowe, technologiczne i przetwórcze omawiano w
trakcie szkolenia jakie zorganizowali w Żegocinie: Małopolski Ośrodek Doradztwa
Rolniczego w Bochni oraz Spółdzielnia Ogrodnicza"ZAMVINEX" w Łąkcie Górnej.
Na spotkanie przybyli producenci malin i truskawek. Uczestników szkolenia przywitał
wójt gminy Żegocina Jerzy Błoniarz, który podkreślił potrzebę konsolidacji
rolników i przetwórców a także potrzebę organizowania się rolników oraz edukacji na
miejscu i zagranicą.
Oczekiwania i potrzeby przetwórcy owoców jagodowych i warzyw
przedstawił prezes Spółdzielni Ogrodniczej "ZAMVINEX" Mieczysław Trojan.
Spółdzielnia skupuje znaczną część surowca poza obszarem województwa, ponieważ
brakuje go na miejscu. To stwarza wyjątkową szansę dla lokalnych rolników. Potrzeba
jednak woli ze strony rolników a także uzgodnień z przetwórcą co do warunków
współpracy.
W czasie szkolenia technologię uprawy malin i truskawek, dobór
odmian do przetwórstwa i spożycia przedstawił Józef Rusnak - specjalista technolog
Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Zasady ochrony przed chorobami i szkodnikami
w warunkach tzw. integrowanej produkcji ogrodniczej (IPO) zreferował Marian Rybka -
kierownik bocheńskiego oddziału Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
Wacław Majcher, kierownik MODR Bochnia, przedstawił źródła finansowania produkcji
ogrodniczej w gospodarstwach rolnych.
Pracownicy MODR będą realizować kolejne szkolenia i spotkania
informacyjne z nadzieją, że uda się odbudować rodzimą, lokalną produkcję owoców
jagodowych i warzyw dla potrzeb miejscowego przetwórstwa. |