OWOCE I WARZYWA NA 5 - ZAOWOCUJ POMYSŁEM

     Uczniowie  podczas realizacji jednego z zadań konkursowego projektu.

       Uczniowie  podczas realizacji jednego z zadań konkursowego projektu.

Uczniowie  podczas realizacji jednego z zadań konkursowego projektu.

    Dnia 20 maja 2008 r. w Publicznej Szkole Podstawowej w Żegocinie zakończono szkolny etapu konkursu ogłoszonego przez firmę Tymbark S.A., produkującą soki owocowe i warzywne oraz Instytut Żywności i Żywienia odbywającego się pod hasłem "WARZYWA I OWOCE NA 5 - ZAOWOCUJ POMYSŁEM".
    Założeniem konkursu było spopularyzowanie spożywania warzyw i owoców wśród dzieci szkolnych i ich rodzin możliwie jak najczęściej - nawet 5 razy dziennie.
W ramach konkursu wszyscy uczniowie szkoły (142) przez kilka dni realizowali różne zadania.
1.    Zapoznawali się w ramach lekcji wychowawczych i innych zajęć z znaczeniem warzyw i owoców dla zdrowia każdego człowieka zawartość witamin, wartości odżywcze).
2.    Szukali informacji w Internecie, zdobytymi wiadomościami dzielili się z innymi kolegami i koleżankami.
3.    Zbierali przepisy na sałatki warzywne i owocowe.
4.    Wykonywali plakaty promujące warzywa i owoce oraz zachęcające do ich spożywania.
5.    Zorganizowali wystawkę prac plastycznych.
6.    Uczyli się wierszy i piosenek o owocach i warzywach.
7.    Uczyli się obsługi sokowirówki i suszarki do owoców i warzyw.
8.    Własnoręcznie wykonali sałatki i surówki z przyniesionych przepisów oraz dokonali ich degustacji częstując także wszystkich pracowników szkoły.
9.    Przeprowadzili wywiad z Intendentką szkolną oraz Szefową szkolnej kuchni na temat wykorzystania warzyw i owoców w żywieniu dzieci i młodzieży w naszej szkole.
10.    W klasach młodszych przygotowano inscenizacje min. wiersza " Na straganie", uczniowie przygotowywali do niej kostiumy przedstawiające warzywa.
11.    W całej szkole zachęcano do spożywania owoców i warzyw co najmniej 5 razy dziennie.
12.    Poprzez dzieci zapoznano z zaleceniami żywieniowymi dotyczącymi warzyw i owoców rodziców.

Uczniowie  podczas realizacji jednego z zadań konkursowego projektu. Uczniowie  podczas realizacji jednego z zadań konkursowego projektu.

    Najpiękniejsze efekty pracy, plakaty, zdjęcia oraz opisy działań przekazano do organizatora   zakładu Tymbark S.A. Uczniowie bardzo zaangażowali się w ten konkurs i na pewno będą jego efekty w postaci prawidłowego żywienia. Wykazali się dużą pomysłowością. Dyrektor szkoły - mgr Anna Rogala składa gorące podziękowanie uczniom za wkład pracy oraz wszystkim nauczycielom za wspieranie uczniów i kierowanie realizacją poszczególnych zadań.

Smacznego ! Apel szkolny.

   

Tekst i foto: AR.

[wstecz]