SEMINARIUM O PRODUKTACH REGIONALNYCH

Szkolenie w Żegocinie.

Szkolenie w Żegocinie.
Szkolenie w Żegocinie.

    18 października 2007 r. w Żegocinie odbyło się seminarium na temat: "Produkty regionalne ofertą markową gospodarstw agroturystycznych Małopolski". Seminarium adresowane było do osób prowadzących gospodarstwa agroturystyczne, kwaterodawców i wytwórców tzw. tradycyjnych produktów. Ziemia bocheńska obfituje w produkty żywnościowe wytwarzane według starych receptur. W gminie Żegocina i gminach sąsiednich jest ich szczególnie dużo. Należałoby je zidentyfikować i chronić przez wpis do odpowiednich rejestrów prowadzonych przez Ministra Rolnictwa. Ochronie podlega nazwa, receptura, walory smakowe i żywieniowe. Produkty te są już i mogą być w większej skali elementem składowym tzw. produktu agroturystycznego ziemi bocheńskiej, na który składają się między innymi: kwatera, atrakcje architektury i krajobrazu, osobliwości przyrody, praca w gospodarstwie kwaterodawcy oraz żywność. Produkty tradycyjne, zarejestrowane mogą mieć chronioną nazwę i stanowić wyłączność danego terenu. Same w sobie są i będą atrakcją dla której turyści przyjeżdżają do nas. Trzeba te produkty rejestrować.
     Żegocińskie seminarium było jednym z 10 szkoleń na terenie Małopolski, organizowanych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach przy udziale Urzędu Marszałkowskiego województwa. Seminarium żegocińskie zorganizował Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Bochni dzięki pomocy samorządu gminy Żegocina, Pań z Zespołu Zespołu Regionalnego z Łąkty Górnej. Finansowo wsparte zostało przez Fundację Fundusz Współpracy w ramach programu "Agro - Smak 2". Program "Agro-Smak 2" jest kontynuacją niektórych elementów Polsko-Amerykańskiego Projektu Rozwoju Produktów Lokalnych "Agro-Smak" i realizowany jest na zlecenie Urzędu Komitetu Integracji Europejskiej przez Fundację Fundusz Współpracy. Obok wykładów na temat rejestracji i ochrony produktów tradycyjnych, zasad tworzenia grup producentów, marketingu w agroturystyce z wykorzystaniem tych produktów, uczestnicy mogli smakować kilkanaście przysmaków wykonanych przez panie z Łąkty Górnej, które przygotowały stół zastawiony wyłącznie produktami tradycyjnymi.

Szkolenie w Żegocinie. Degustacja żegocińskich specjałów.
Szkolenie w Żegocinie. Degustacja żegocińskich specjałów.

    Na stole znalazły się: kotlety z pęcaku panierowane w otrębach z dodatkiem macierzanki, kapusta z krupami i fasolą Piękny Jaś, placek drożdżowy z rabarbarem z dodatkiem mąki orkiszowej, ciasteczka drożdżowe św. Hildegardy z mąki orkiszowej, łąkiecki chleb wiejski z dodatkiem orkiszu, surówki, sałatki i soki oraz wina z malin, wiśni i jabłek sporządzone według oryginalnych receptur. Przepisy te znajdują się w Żegocińskiej Książce Kucharskiej wydanej w 2002 roku i wznowionej w 2005 r. Spotkanie było możliwe do zorganizowania dzięki pomocy Pani Zofii Grabskiej wraz z Zespołem z Łąkty Górnej, Barbary Urban i Kingi Rzymek z MODR.

 Żegociński smalec z ziołami, jabłkiem i śliwką. Żegocińskie nalewki z malin i bzu.
Żegociński smalec z ziołami, jabłkiem i śliwką. Żegocińskie nalewki z malin i bzu.
Żegocińskie zofijki z grzybami. Żegocińskie ciasteczka orkiszowe.
Żegocińskie zofijki z grzybami. Żegocińskie ciasteczka orkiszowe.
Żegociński schab z suszoną śliwką. Żegociński placek orkiszowy z rabarbarem.
Żegociński schab z suszoną śliwką. Żegociński placek orkiszowy z rabarbarem.

     W spotkaniu wziął udział wójt gminy Jerzy Błoniarz, który podkreślał w swojej wypowiedzi ważność zachowania tego co tradycyjne, zdrowe i przyjazne ludziom. Dla mieszkających na naszym terenie jak i przyjezdnych. Produkty te mogą być wizytówką naszego terenu, przyciągającą znawców i smakoszów dobrej, tradycyjnej żywności. Trzeba ją zidentyfikować i oferować tym, którzy już dzisiaj chcą zapłacić dobre pieniądze za dobre jedzenie.

Tekst i foto: Wacław Majcher - MODR-PZDR Bochnia

[wstecz]