SEMINARIUM O PRODUKTACH REGIONALNYCH |
|
Szkolenie w Żegocinie. | |
18 października 2007 r. w Żegocinie odbyło się seminarium na temat:
"Produkty regionalne ofertą markową gospodarstw agroturystycznych
Małopolski". Seminarium adresowane było do osób prowadzących gospodarstwa
agroturystyczne, kwaterodawców i wytwórców tzw. tradycyjnych produktów. Ziemia
bocheńska obfituje w produkty żywnościowe wytwarzane według starych receptur. W gminie
Żegocina i gminach sąsiednich jest ich szczególnie dużo. Należałoby je
zidentyfikować i chronić przez wpis do odpowiednich rejestrów prowadzonych przez
Ministra Rolnictwa. Ochronie podlega nazwa, receptura, walory smakowe i żywieniowe.
Produkty te są już i mogą być w większej skali elementem składowym tzw. produktu
agroturystycznego ziemi bocheńskiej, na który składają się między innymi: kwatera,
atrakcje architektury i krajobrazu, osobliwości przyrody, praca w gospodarstwie
kwaterodawcy oraz żywność. Produkty tradycyjne, zarejestrowane mogą mieć chronioną
nazwę i stanowić wyłączność danego terenu. Same w sobie są i będą atrakcją dla
której turyści przyjeżdżają do nas. Trzeba te produkty rejestrować. |
|
Szkolenie w Żegocinie. | Degustacja żegocińskich specjałów. |
Na stole znalazły się: kotlety z pęcaku panierowane w otrębach z dodatkiem macierzanki, kapusta z krupami i fasolą Piękny Jaś, placek drożdżowy z rabarbarem z dodatkiem mąki orkiszowej, ciasteczka drożdżowe św. Hildegardy z mąki orkiszowej, łąkiecki chleb wiejski z dodatkiem orkiszu, surówki, sałatki i soki oraz wina z malin, wiśni i jabłek sporządzone według oryginalnych receptur. Przepisy te znajdują się w Żegocińskiej Książce Kucharskiej wydanej w 2002 roku i wznowionej w 2005 r. Spotkanie było możliwe do zorganizowania dzięki pomocy Pani Zofii Grabskiej wraz z Zespołem z Łąkty Górnej, Barbary Urban i Kingi Rzymek z MODR. |
|
Żegociński smalec z ziołami, jabłkiem i śliwką. | Żegocińskie nalewki z malin i bzu. |
Żegocińskie zofijki z grzybami. | Żegocińskie ciasteczka orkiszowe. |
Żegociński schab z suszoną śliwką. | Żegociński placek orkiszowy z rabarbarem. |
W spotkaniu wziął udział wójt gminy Jerzy Błoniarz, który podkreślał w swojej wypowiedzi ważność zachowania tego co tradycyjne, zdrowe i przyjazne ludziom. Dla mieszkających na naszym terenie jak i przyjezdnych. Produkty te mogą być wizytówką naszego terenu, przyciągającą znawców i smakoszów dobrej, tradycyjnej żywności. Trzeba ją zidentyfikować i oferować tym, którzy już dzisiaj chcą zapłacić dobre pieniądze za dobre jedzenie. |
|
Tekst i foto: Wacław Majcher - MODR-PZDR Bochnia |
|