Niedawno przeprowadzone wśród matek oraz dyrektorów szkół podstawowych
i gimnazjów badania (MillwardBrown SMG/KRC na zlecenie Danone i Banków Żywności)
przyniosły przerażające wyniki. Aż 66 % uczniów (to w jednej szkole średnio 18
uczniów) potrzebuje dożywiania, a nie są objęci żadnym systemem pomocy. Brak dostępu
do posiłków występuje czterokrotnie częściej w szkołach wiejskich niż w miejskich.
W co trzeciej szkole w Polsce uczniowie nie mają dostępu do obiadów szkolnych.
Jak sytuacja wygląda w Gminie Żegocina? Wydaje się, że dobrze. We
wszystkich szkołach funkcjonują szkolne stołówki. Niektóre z nich prowadzą tylko
dożywianie uczniów, inne - jak np. stołowka w Zespole Szkół w Łąkcie Górnej, czy
stołówka działająca przy Świetlicy Szkolnej PSP w Żegocinie serwują pełne obiady,
czasem wzbogacane dodatkowo deserem.
Prezentację działalności szkolnych stołówek zaczynamy od
Żegociny. Funkcjonuje tu stołówka szkolna przy Świetlicy Szkolnej PSP im. Batalionów
Chłopskich w Żegocinie. W ostatnich latach generalnie zmodernizowana i nieźle
wyposażona w sprzęt kuchenny. Zlokalizowana jest w podziemiach budynku szkolnego.
W Żegocinie ze szkolnej stołówki korzysta obecnie 200 uczniów, z
wszystkich funkcjonujących w kompleksie budynków szkół, tj. szkoły podstawowej,
gimnazjum, zawodówki i liceum. Połowę z nich stanowią uczniowie najmłodsi, czyli
uczniowie szkoły podstawowej. Posiłki przygotowuje tutaj grupa czterech kucharek,
którymi kieruje pani Franciszka Strączek. O zaopatrzenie w produkty i właściwe
funkcjonowanie szkolnej stołówki dbają też: pani intendentka Józefa Jelonek oraz
kierownik świetlicy pan Stanisław Guzik.
Dzięki staraniom dyrektora PSP w Żegocinie pana Jana Adamskiego
i osobistemu zaangażowaniu kierownika świetlicy w dwóch ostatnich latach
stołówka ta uzyskała znaczącą pomoc, otrzymaną w ramach programu "Podziel się
Posiłkiem", który już po raz czwarty organizuje Akademia "Podziel się
Posiłkiem". Ogólnopolski program społeczny "Podziel się Posiłkiem"
został stworzony w 2003 roku przez firmę Danone. Współorganizatorem ostatnich dwóch
edycji programu jest Fundacja Polsat,
a Partnerem Strategicznym - Banki Żywności. W efekcie trzech edycji programu wydano
ponad 2 miliony posiłków za
pośrednictwem 1274 organizacji i instytucji, zorganizowano ogólnopolskie zbiórki
żywności, podczas których zebrano
403 862 kg żywności dla najbardziej potrzebujących.
W poprzednim roku szkolnym z Banku Żywności w Krakowie PSP w
Żegocinie otrzymała w darze 200 kg ryżu, 150 kg makaronu, 100 kg cukru, 150 kg mąki,
50 kg kaszy. Także w tym roku szkolnym otrzymana pomoc jest znacząca: mąki - 100 kg,
makaronu 150 kg, cukru - 100 kg, oleju 100 litrów. Dary te spowodowały, że dyrektor
szkoły, po zasięgnięciu opinii wychowawców klas mógł zwolnić z odpłatności za
obiady ośmioro uczniów. - Jesteśmy Akademii i Krakowskiemu Bankowi Żywności bardzo
wdzięczni za okazaną pomoc i zachęcamy także inne szkoły do tego, aby skontaktowały
się z organizacją i uzgodniły zasady współpracy - powiedział dyrektor szkoły Jan
Adamski. - Te produkty, które otrzymaliśmy są niezbędne w prowadzeniu dożywiania.
Oprócz Banku Żywności uczniom pomaga Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Żegocinie,
który refunduje koszty obiadów dla 48 uczniów. Mamy także indywidualnych darczyńców,
od których otrzymujemy jabłka, jarzyny, jajka. Wszystkim serdecznie dziękujemy -
dodała intendentka - pani Józefa Jelonek.
Ciepły posiłek w szkole powinny mieć, zwłaszcza w okresie jesieni,
zimy i wiosny wszystkie dzieci szkolne. W Żegocinie spożywać przynajmniej jedno danie
mogłoby jeszcze więcej dzieci. Nie zawsze chcą z tego jednak korzystać, a niektórych
rodziców wciąż trudno przekonać, żeby zamiast złotówki na niezdrowe chipsy, dali
tę samą złotówkę na gorącą, zdrową zupę. Niskie koszty obiadów i ich wysoka ich
jakość także powinny zachęcać.
W drugim odcinku tego mini cyklu przedstawimy szkolne stołówki w
pozostałych szkołach. |