|     W 1682 r. kucharz na wiśnickim zamku, Stanisław Czerniecki, napisał
    pierwszą polską książkę kucharską, w której pierwszą pozycję zajmował rosół
    polski. Na pamiątkę tego wydarzenia w sobotę 22 października na zamku Kmitów i
    Lubomirskich odbędzie się I Festiwal Rosołu.
 Program:
 godz. 14.30 - rozpoczęcie konkurencji, ocena rosołów w 2 kategoriach: profesjonalistów
    i amatorów (przewodnicząca jury - Hanna Szymanderska - Królowa Polskiej Książki
    Kucharskiej)
 godz. 15.30 - wspólne gotowanie rosołu z Wybitnym Kucharzem (Gość Specjalny - Rosół
    z Kapłona Państwa Marcinkowskich, laureatów nagrody "Perły 2011" w
    ogólnopolskim konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów)
 godz. 16.30 - wykład prof. Jarosława Dymanowskiego, poświecony kuchni narodowej
 godz. 17.30 - występ Grupy Odtwórstwa Historycznego Per Saecula z Nowego Wiśnicza
 godz. 18.30 - ogłoszenie wyników i wręczenie nagród
 godz. 19.00 - koncert kwartetu smyczkowego Art. Deco
 Uwaga: impreza zamknięta - wstęp tylko za zaproszeniami.
 
 LGD Dolina Raby obejmuje swoim
    działaniem 6 gmin, w tym Nowy Wiśnicz. W 1682 roku, kuchmistrz na Zamku w tym mieście
    napisał pierwszą polską książkę kucharską - Compendium Ferculorum, co niewątpliwie
    jest zasobem obszaru LGD. W związku z tym podjęliśmy inicjatywę organizacji
 "Festiwalu Rosołu", który poza promocją faktu powstania
    dzieła Stanisława Czernieckiego, traktujemy jako pretekst do dyskusji o kuchni
    narodowej,regionalnej i lokalnej. "Pierwszy Festiwal Rosołu" zaplanowaliśmy na
    22 października tego roku. Kolejną inicjatywą jest utworzenie czegoś w
 rodzaju Muzeum Książki Kucharskiej w porozumieniu z Muzeum Ziemi Wiśnickiej. Muzeum
    rozumiemy tu nie tylko jako miejsce kolekcjonowania książek z przepisami czy publikacji
    o kuchni i gotowaniu, ale także okazję do różnego rodzaju działań
    promocyjno-edukacyjnych.
 Na obecną chwilę swoją obecność potwierdził prof. UMK dr hab.
    Jarosław Dumanowski z Instytutu Historii i Archiwistyki Centrum Badań nad Historią i
    Kulturą Wyżywienia Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, który opracował aktualne wydanie
    Compendium Ferculorum Albo Zebranie Potraw oraz Pani Hanna Szymanderska - Członek
    Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego przez niektórych nazywana
    Królową Polskiej Książki Kucharskiej.
 |