LGD "DOLINA RABY".

INFORMACJA Z 16 PAŹDZIERNIKA 2011ROKU

 Afisz.

    W 1682 r. kucharz na wiśnickim zamku, Stanisław Czerniecki, napisał pierwszą polską książkę kucharską, w której pierwszą pozycję zajmował rosół polski. Na pamiątkę tego wydarzenia w sobotę 22 października na zamku Kmitów i Lubomirskich odbędzie się I Festiwal Rosołu.

Program:
godz. 14.30 - rozpoczęcie konkurencji, ocena rosołów w 2 kategoriach: profesjonalistów i amatorów (przewodnicząca jury - Hanna Szymanderska - Królowa Polskiej Książki Kucharskiej)
godz. 15.30 - wspólne gotowanie rosołu z Wybitnym Kucharzem (Gość Specjalny - Rosół z Kapłona Państwa Marcinkowskich, laureatów nagrody "Perły 2011" w ogólnopolskim konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów)
godz. 16.30 - wykład prof. Jarosława Dymanowskiego, poświecony kuchni narodowej
godz. 17.30 - występ Grupy Odtwórstwa Historycznego Per Saecula z Nowego Wiśnicza
godz. 18.30 - ogłoszenie wyników i wręczenie nagród
godz. 19.00 - koncert kwartetu smyczkowego Art. Deco
Uwaga: impreza zamknięta - wstęp tylko za zaproszeniami.

     LGD Dolina Raby obejmuje swoim działaniem 6 gmin, w tym Nowy Wiśnicz. W 1682 roku, kuchmistrz na Zamku w tym mieście napisał pierwszą polską książkę kucharską - Compendium Ferculorum, co niewątpliwie jest zasobem obszaru LGD. W związku z tym podjęliśmy inicjatywę organizacji
    "Festiwalu Rosołu", który poza promocją faktu powstania dzieła Stanisława Czernieckiego, traktujemy jako pretekst do dyskusji o kuchni narodowej,regionalnej i lokalnej. "Pierwszy Festiwal Rosołu" zaplanowaliśmy na 22 października tego roku. Kolejną inicjatywą jest utworzenie czegoś w
rodzaju Muzeum Książki Kucharskiej w porozumieniu z Muzeum Ziemi Wiśnickiej. Muzeum rozumiemy tu nie tylko jako miejsce kolekcjonowania książek z przepisami czy publikacji o kuchni i gotowaniu, ale także okazję do różnego rodzaju działań promocyjno-edukacyjnych.
    Na obecną chwilę swoją obecność potwierdził prof. UMK dr hab. Jarosław Dumanowski z Instytutu Historii i Archiwistyki Centrum Badań nad Historią i Kulturą Wyżywienia Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, który opracował aktualne wydanie Compendium Ferculorum Albo Zebranie Potraw oraz Pani Hanna Szymanderska - Członek Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego przez niektórych nazywana Królową Polskiej Książki Kucharskiej. 

ZOBACZ TAKŻE >>>

Baner.

Zainteresowanych zapraszamy do odwiedzenia strony internetowej - www.dolinaraby.pl

[wstecz]                                                                       [zegocina.pl]