W 1682 r. kucharz na wiśnickim zamku, Stanisław Czerniecki, napisał
pierwszą polską książkę kucharską, w której pierwszą pozycję zajmował rosół
polski. Na pamiątkę tego wydarzenia w sobotę 22 października na zamku Kmitów i
Lubomirskich odbędzie się I Festiwal Rosołu.
Program:
godz. 14.30 - rozpoczęcie konkurencji, ocena rosołów w 2 kategoriach: profesjonalistów
i amatorów (przewodnicząca jury - Hanna Szymanderska - Królowa Polskiej Książki
Kucharskiej)
godz. 15.30 - wspólne gotowanie rosołu z Wybitnym Kucharzem (Gość Specjalny - Rosół
z Kapłona Państwa Marcinkowskich, laureatów nagrody "Perły 2011" w
ogólnopolskim konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów)
godz. 16.30 - wykład prof. Jarosława Dymanowskiego, poświecony kuchni narodowej
godz. 17.30 - występ Grupy Odtwórstwa Historycznego Per Saecula z Nowego Wiśnicza
godz. 18.30 - ogłoszenie wyników i wręczenie nagród
godz. 19.00 - koncert kwartetu smyczkowego Art. Deco
Uwaga: impreza zamknięta - wstęp tylko za zaproszeniami.
LGD Dolina Raby obejmuje swoim
działaniem 6 gmin, w tym Nowy Wiśnicz. W 1682 roku, kuchmistrz na Zamku w tym mieście
napisał pierwszą polską książkę kucharską - Compendium Ferculorum, co niewątpliwie
jest zasobem obszaru LGD. W związku z tym podjęliśmy inicjatywę organizacji
"Festiwalu Rosołu", który poza promocją faktu powstania
dzieła Stanisława Czernieckiego, traktujemy jako pretekst do dyskusji o kuchni
narodowej,regionalnej i lokalnej. "Pierwszy Festiwal Rosołu" zaplanowaliśmy na
22 października tego roku. Kolejną inicjatywą jest utworzenie czegoś w
rodzaju Muzeum Książki Kucharskiej w porozumieniu z Muzeum Ziemi Wiśnickiej. Muzeum
rozumiemy tu nie tylko jako miejsce kolekcjonowania książek z przepisami czy publikacji
o kuchni i gotowaniu, ale także okazję do różnego rodzaju działań
promocyjno-edukacyjnych.
Na obecną chwilę swoją obecność potwierdził prof. UMK dr hab.
Jarosław Dumanowski z Instytutu Historii i Archiwistyki Centrum Badań nad Historią i
Kulturą Wyżywienia Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, który opracował aktualne wydanie
Compendium Ferculorum Albo Zebranie Potraw oraz Pani Hanna Szymanderska - Członek
Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego przez niektórych nazywana
Królową Polskiej Książki Kucharskiej. |