LGD "DOLINA RABY".

INFORMACJA Z DNIA 22.03.2016

     W dniu 19 marca 2016 r. o godz. 11:00 w Muzeum Książki Kucharskiej i Kulinarnej im. Stanisława Czernieckiego odbyło się spotkanie nt. żurku postnego regionu bocheńskiego i wielickiego.
  Spotkanie prowadziła Pani Maria Mleczko - Przewodnicząca Gminnej Rady Kół Gospodyń Wiejskich w Gdowie. Pani Maria Mleczko wraz z pracownikami Spółdzielni Socjalnej "Dolina Raby" przygotowała dwa rodzaje żuru. Pierwszym był żur na zakwasie serwowany w czasie postu, a drugi żur świąteczny na serwatce. Pani Maria opowiedziała o metodach przygotowania tradycyjnego żuru, a także o historii jego spożywania w polskich rodzinach.
   Podczas dyskusji okazało się, że żur serwatkowy jest charakterystyczny głównie dla województwa małopolskiego. Dyskutowano również na temat różnic pomiędzy białym barszczem, a żurkiem. Muzeum przygotowało książki, w których zawarte były przepisy na różnego rodzaju żurki. Przepisy te omówiono i dokonano analizy porównawczej do tradycyjnego przepisu żurku regionu wielickiego i bocheńskiego. Po części teoretycznej odbyła się degustacja obu rodzaju żurów.
   Spotkanie było doskonałą okazją do wymiany kulinarnych doświadczeń, a także dyskusji o kuchni narodowej, regionalnej i lokalnej. W Muzeum odbywają się cykliczne spotkania dotyczące kulinariów. Szczegóły na stronie internetowej www.muzeumksiazkikucharskiej.pl.

Postny żurek w Muzeum Książki Kucharskiej. Postny żurek w Muzeum Książki Kucharskiej.

Postny żurek w Muzeum Książki Kucharskiej.

Biuro LGD "Dolina Raby"
Chrostowa 1A
32-742 Sobolów
tel/fax 14 685 44 44
kom 600 856 618
biuro@dolinaraby.pl
www.dolinaraby.pl

Zainteresowanych zapraszamy również do odwiedzenia strony internetowej - www.dolinaraby.pl

[dolinaraby]

[wstecz]