W dniu 19 marca 2016 r. o godz. 11:00 w Muzeum Książki
Kucharskiej i Kulinarnej im. Stanisława Czernieckiego odbyło się spotkanie nt. żurku
postnego regionu bocheńskiego i wielickiego.
Spotkanie prowadziła Pani Maria Mleczko - Przewodnicząca Gminnej Rady Kół
Gospodyń Wiejskich w Gdowie. Pani Maria Mleczko wraz z pracownikami Spółdzielni
Socjalnej "Dolina Raby" przygotowała dwa rodzaje żuru. Pierwszym był żur na
zakwasie serwowany w czasie postu, a drugi żur świąteczny na serwatce. Pani Maria
opowiedziała o metodach przygotowania tradycyjnego żuru, a także o historii jego
spożywania w polskich rodzinach.
Podczas dyskusji okazało się, że żur serwatkowy jest charakterystyczny
głównie dla województwa małopolskiego. Dyskutowano również na temat różnic
pomiędzy białym barszczem, a żurkiem. Muzeum przygotowało książki, w których
zawarte były przepisy na różnego rodzaju żurki. Przepisy te omówiono i dokonano
analizy porównawczej do tradycyjnego przepisu żurku regionu wielickiego i bocheńskiego.
Po części teoretycznej odbyła się degustacja obu rodzaju żurów.
Spotkanie było doskonałą okazją do wymiany kulinarnych doświadczeń, a
także dyskusji o kuchni narodowej, regionalnej i lokalnej. W Muzeum odbywają się
cykliczne spotkania dotyczące kulinariów. Szczegóły na stronie internetowej www.muzeumksiazkikucharskiej.pl.
|