BANK POMAGA W DOŻYWIANIU UCZNIÓW

   Franciszka Strączek. Wydawanie posiłków.
Obiad w stołówce Publicznej Szkoły Podstawowej w Żegocinie.

    Już od kilku lat Publiczna Szkoła Podstawowa w Żegocinie współpracuje z Bankiem Żywności w Krakowie oraz z prywatnymi darczyńcami, którzy wspierają żywienie dzieci. W ramach tej współpracy stołówka szkolna otrzymuje z Banku Żywności produkty spożywcze, które wykorzystuje w sporządzaniu posiłków dla dzieci. Dzięki nim kilkunastu uczniów z rodzin wielodzietnych i o niskich dochodach korzysta z pełnych obiadów, a koszt pozostałych posiłków nie wzrósł.
      W bieżącym roku szkolnym Bank Żywności przekazał szkole: ryż, cukier, olej, mąkę pszenną, kaszę jęczmienną, makaron i dżem. - Jesteśmy ogromnie wdzięczni Bankowi Żywności w Krakowie i jego pracownikom za pomoc naszym dzieciom. Dziękujemy również przyjaciołom szkoły, którzy bezinteresownie przekazują nam produkty, np. jajka, jarzyny, czy też oferują pomoc w postaci bezpłatnego transportu towaru z Banku Żywności.
    Dzieci chętnie jedzą obiady, bo panie kucharki (Franciszka Strączek -szefowa, Lucyna Janiczek i Halina Wspaniała) gotują bardzo smacznie i wspólnie z panią intendentką Józefą Jelonek starają się, aby obiady były urozmaicone . Wzbogacane są o owoce, czasem coś słodkiego na deser. Niektóre dzieci już o godz. 9.00 pytają, kiedy będzie obiad - mówi dyrektorka szkoły mgr Anna Rogala .

  Obiad w szkolnej stołówce. Obiad w szkolnej stołówce.
Obiad w szkolnej stołówce.

   Dożywianie uczniów, zwłaszcza tych najmłodszych jest sprawą bardzo ważną i potrzebną. Uczniowie klas młodszych często przychodzą do szkoły bez śniadania, co wpływa w sposób oczywisty na efektywność uczenia się. Obiady w stołówce Publicznej Szkoły Podstawowej w Żegocinie wydawane są już od godziny 9.35, aż do godz. 14.00. Ze stołówki korzysta w bieżącym roku szkolnym ponad 200 uczniów wszystkich szkół mieszczących się w obiekcie. Panie kucharki zatem mają pełne ręce pracy, ale nie narzekają. Cieszą się, że tylu uczniów i pracowników szkoły, chce korzystać z ich usług.

Foto: Anna Rogala

[wstecz]